Drama de pe piaţa muncii: „Oferta de joburi din IT este de trei ori mai mare decât oferta de candidaţi disponibili“

Migraţia românilor peste hotare şi lipsa de interes a tinerilor faţă de facultăţile din domeniul IT sunt doar câteva motive pentru care angajatorii sunt în continuare în goană după candidaţi.

2525 afișări
Imaginea articolului Drama de pe piaţa muncii: „Oferta de joburi din IT este de trei ori mai mare decât oferta de candidaţi disponibili“

Drama de pe piaţa muncii: „Oferta de joburi din IT este de trei ori mai mare decât oferta de candidaţi disponibili“

La fiecare zece joburi scoase la bătaie de jucătorii din industria IT, între patru şi şase rămân neocupate, spun angajatorii.

„Deficitul de specialişti din industria IT, accentuat de migraţia specialiştilor IT buni în vest, limitează potenţialul foarte mare pe care îl are România la dezvoltarea de servicii informatice. Aşa s-a ajuns în situaţia în care, în prezent, din zece joburi în industria de software în România se acoperă între patru şi şase“, a spus Carmen Buruiană, entreprise HR manager în cadrul companiei de soluţii de securitate IT Bitdefender. Compania are în prezent 1.200 de angajaţi, iar circa 90% dintre noii salariaţi ai Bitdefender sunt tineri studenţi sau proaspăt absolvenţi de facultate, cu vârsta de circa 20 de ani.

Deficitul de forţă de muncă este resimţit şi de Cătălin Bordei, partner & board member în cadrul firmei cu activităţi în domeniul IT Innobyte, care spune că cererea este de trei ori mai mare decât oferta de candidaţi disponibili în piaţa muncii. „Criza de personal în această industrie, în special de personal cu experienţă, este destul de mare. Oferta de joburi în domeniul IT este de circa trei ori mai mare decât oferta de candidaţi disponibili în piaţă“, spune Cătălin Bordei.

Angajatorii spun că nu găsesc tineri specializaţi în domeniul IT, aici fiind cel mai mare deficit de candidaţi cu studii superioare.

Facultăţile aduc în piaţa muncii circa 7.000 de absolvenţi de IT pe an, însă necesarul din piaţă este cel puţin dublu. Astfel, angajatorii văd marile oraşe universitare ca fiind principalele centre de dezvoltare a domeniului.

Totodată, candidaţii din IT profită de nevoia acută de personal a angajatorilor şi sunt pretenţioşi atât în ce priveşte nivelul venitului salarial, cât şi beneficiile oferite de companie. „Pe anunţurile de angajare ale unor companii există o listă lungă de beneficii, de la săli de relaxare, fructe la birou, până la mese asigurate“, a spus Cătălin Bordei.

Citeşte articolul complet pe ZF

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici