DTZ: Aplicarea TVA de 5% şi la case mai scumpe ar aduce mai mulţi bani în economie decât scăderea CAS

Creşterea plafonului pentru care se aplică TVA de 5% la cumpărarea de locuinţe ar creşte lichiditate în piaţa rezidenţială şi calitatea stocului rezidenţial şi ar aduce mai mulţi bani în economie decât reducerea CAS, apreciază reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

481 afișări
Imaginea articolului DTZ: Aplicarea TVA de 5% şi la case mai scumpe ar aduce mai mulţi bani în economie decât scăderea CAS

DTZ: Aplicarea TVA de 5% şi la case mai scumpe ar aduce mai mulţi bani în economie decât scăderea CAS (Imagine: Shutterstock)

"Ar trebui mărit plafonul pentru care se aplică TVA de 5% pentru achiziţia de locuinţe de la 380.000 de lei în prezent. Este momentul să rediscutăm această măsură. Consumul de imobiliare nu este constant, cei care economisesc pot să cumpere locuinţe ca investiţie. Dacă s-ar mări plafonul, atunci ar creşte numărul de tranzacţii, lichiditatea în piaţă şi s-ar construi mai mult, fără a se crea o bulă imobiliară. S-ar deschide mai multe industrii pe orizontală", a declarat joi Mihnea Şerbănescu, directorul general al DTZ.

El a arătat că menţinerea plafonului de 380.000 de lei încurajează devoltarea în Bucureşti de proiecte la periferie, mici şi de calitate inferioară, astfel că majorarea preţului maxim pentru care se aplică TVA redus ar duce şi la creşterea calităţii stocului.

"Aşa au apărut dezvoltările de locuinţe în zone fără infrastructură, fără acces la mijloacele de transport în comun. Clienţii cumpără în aceste zone pentru că nu au alternativă. Pentru cei care caută locuinţe cu preţuri între 80.000-120.000-130.000 de euro, este o rupere a pieţei, nu există soluţii rezidenţiale. Pe piaţă există acum locuinţe ieftine sau scumpe. Din acest motiv trebuie susţinută orice formă de sprijin a pieţei rezidenţiale (...) Extinderea aplicării unei cote reduse de TVA pe piaţa rezidenţială ar aduce mai mulţi bani în ecnomice decât scăderea CAS", consideră reprezentanţii DTZ.

În opinia lor, în acest an au apărut mai mulţi investitori interesaţi să dezvolte locuinţe, din dorinţa de a obţine profituri din banii pe care îi ţin în prezent la bănci.

"Există o nevoie a capitalului privat de a produce return şi nu mai sunt mulţumiţi să ţină banii în bancă. Nu vor fi proiecte de mare anvergură pentru că este destul de greu să obţii finanţare, trebuie să vii cu aport mare, inclusiv cu teren, iar finanţarea pentru achiziţia de terenuri este inexistentă", a apreciat Şerbănescu.

În ceea ce priveşte terenurile disponibile pentru proiecte rezidenţiale, potrivit consultanţilor DTZ, pe piaţă există loturi foarte bune, la preţuri mici, dar care sunt prea mari şi nu-şi găsesc cumpărători.

"Există terenuri foarte ieftine, dar mari, deţinute de dezvoltatori care nu şi-au mai putut plăti ratele la bancă şi acum terenurile sunt ale băncii. Sunt terenuri de hectare în zone centrale, dar din cauza dimensiunii sunt greu de vândut. Băncile nu fac niciun minim de asset management şi nu le rup în mai multe bucăţi. Capitalul privat caută terenuri de dimensiuni mai mici", a mai spus Şerbănescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici