După negocieri lungi s-a ajuns la un acord politic la nivel european: 1.800 miliarde de euro

Parlamentul European a ajuns marţi la un acord, după negocieri lungi cu Consiliul UE, privind Cadrul Financiar Multianual (MFF) 2021-2027 şi resursele financiare proprii, care însumează peste 1.800 de miliarde de euro pentru relansarea economiei, Acordul Verde European şi Agenda Digitală.

868 afișări
Imaginea articolului După negocieri lungi s-a ajuns la un acord politic la nivel european: 1.800 miliarde de euro

După negocieri lungi s-a ajuns la un acord politic la nivel european: 1.800 miliarde de euro

Parlamentul European a ajuns marţi la un acord, după negocieri lungi cu Consiliul UE, privind Cadrul Financiar Multianual (MFF) 2021-2027 şi resursele financiare proprii, obţinând o suplimentare de 16 miliarde de euro la planul iniţial, care va însemna, printre altele, şi o triplare a bugetului alocat programului de sănătate la nivel european.

În total, MFF şi Planul de relansare economică post-COVID, însumează peste 1.800 de miliarde de euro - bani care vor permite UE nu doar să îşi reclădească economia, ci şi să stabilească noi baze solide şi durabile pentru Acordul Verde European şi Agenda Digitală. Acest acord reprezintă un succes major pentru toţi cetăţenii europeni, confruntaţi cu actuală criză a sănătăţii, economică şi socială generată de pandemia de COVID-19.

„Vreau să mulţumesc echipei noastre de negociatori care a reuşit să modifice liniile acordului cu Consiliul, din iulie, privitor la cerinţele Renew Europe. În anii care urmează, impactul cumulativ al bugetului european şi al planului de relansare economică va fi unul revoluţionar, cu efecte tangibile pentru toţi cetăţenii europeni, în special pentru generaţia tânără care se confruntă cu provocări considerabile. Cu o viziune comună foarte clară, acest acord va face posibilă nu numai relansarea, ci şi transformarea economiei noastre în jurul Acordului Verde şi al Agendei Digitale. Acordul prevede un nou început pentru resursele proprii, care va permite bugetului Uniunii să fie mai puţin dependent de contribuţiile naţionale, şi să transfere povara rambursării datoriilor către principalii poluatori, giganţii IT şi alţi actori care beneficiază de piaţa internă, dar care nu contribuie la ea în mod echitabil astăzi”, spune liderul grupului politic Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloş.

Potrivit unui comunicat USR PLUS, punctele-cheie ale noului acord sunt următoarele:


- Autonomia financiară a UE: un calendar cuprinzător pentru introducerea de noi resurse proprii, inclusiv o taxă pentru deşeurile din materiale plastice care va intra în vigoare din 2021, o taxă digitală, un mecanism de ajustare a frontierelor de carbon, veniturile de pe piaţa internă a carbonului până în 2023 şi o taxă pe tranzacţiile financiare (FTT) care urmează să fie introdusă până cel târziu în 2026;
- Investiţii suplimentare: bugetul prevăzut pentru o serie de programe UE importante, evidenţiate de Consiliu, va fi majorat semnificativ prin crearea de noi mecanisme, până la valoarea de 16 miliarde de euro. Programul de Sănătate UE se va tripla, programele de cercetare şi inovare se vor apropia de alocarea ambiţioasă de 3% din PIB, programul „Drepturi şi valori” va fi dublat, InvestEU, ERASMUS şi Frontex vor fi consolidate. Acest lucru va permite Uniunii să înveţe de pe urma pandemiei de COVID-19, sprijinindu-i mai bine pe profesioniştii noştri din sănătate, consolidându-şi acţiunile pentru a ne apăra mai bine valorile, pentru a ne sprijini tinerii, antreprenorii şi pentru a ne proteja mai bine graniţele;
- Climă şi biodiversitate: în concordanţă cu dorinţa Renew Europe pentru o tranziţie autentică în abordarea schimbărilor climatice, acordul asigură un angajament minim de 30% pentru cheltuielile climatice şi un nou obiectiv pentru cheltuielile privind biodiversitatea, ajungând la 10% începând cu 2026.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici