După Suedia, o altă ţară începe să dea semne de revenire pe piaţa imobilelor

După Suedia, piaţa imobilelor din Danemarca începe să dea semne de revenire. Preţul locuinţelor daneze a înregistrat în martie prima creştere din ultimele nouă luni.

735 afișări
Imaginea articolului După Suedia, o altă ţară începe să dea semne de revenire pe piaţa imobilelor

După Suedia, o altă ţară începe să dea semne de revenire pe piaţa imobilelor

Preţurile locuinţelor din Danemarca cresc din nou, pe măsură ce piaţa imobiliară îşi revine în regiunea nordică, după unele dintre cele mai grave crize din Europa, raportează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Preţurile locuinţelor din Danemarca au crescut cu 1,2% în martie faţă de februarie, prima creştere din ultimele nouă luni, a anunţat joi furnizorul de date imobiliare Boligsiden. Preţurile pentru apartamente şi pentru casele de vacanţă au crescut, de asemenea, potrivit datelor ajustate în funcţie de sezonalitate.

Preţurile şi-au revenit în ultimele luni şi în Suedia - stat care a suferit una dintre cele mai abrupte scăderi pe piaţa imobiliară la nivel global - precum şi în Norvegia şi Finlanda. Cu toate acestea, economiştii au avertizat că stabilizarea pieţei nu înseamnă sfârşitul crizei, deoarece băncile centrale din regiune nu au terminat încă cu creşterea costurilor de împrumut.

„Există mai multe indicii că proprietarii danezi de locuinţe se află în condiţii mai bune", a declarat Birgit Daetz, economist imobiliar la Boligsiden. „Inflaţia nu mai creşte în acelaşi ritm ca înainte, în timp ce preţurile la energie s-au mai domolit. În plus, mulţi danezi se confruntă cu mici creşteri salariale în acest an".

Danemarca a înregistrat cea mai abruptă scădere a preţurilor locuinţelor din Uniunea Europeană în trimestrul al patrulea, de 6,5% faţă de anul precedent, potrivit datelor Eurostat, fiind urmată de Suedia, Germania şi Finlanda.

O mică redresare a preţurilor locuinţelor din Suedia a prins viteză în martie, în timp ce preţurile locuinţelor din Norvegia au crescut în ultimele patru luni. În Finlanda, preţurile locuinţelor mai vechi au crescut în februarie pentru prima dată în ultimele opt luni, potrivit biroului său de statistică.

Rata inflaţiei din Danemarca a scăzut la 6,7%, de la maximul ultimilor patru decenii de 10,1% în octombrie, iar încrederea consumatorilor, de asemenea, s-a îmbunătăţit. Cu toate aceastea, chiar şi în contextul creşterilor din martie, preţurile locuinţelor rămân cu 9,5% sub nivelul maxim.

„Asistăm la o mică revenire", a declarat într-o notă Jeppe Juul Borre, economist şef la Arbejdernes Landsbank A/S. „Chiar dacă nu trebuie să tragem prea multă speranţă din pricina creşterilor din ultima lună, există mai mulţi factori care sugerează o direcţie mai bună pentru piaţa imobiliară".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici