După zile de întârziere, Rusia a efectuat plata pentru datoria sa publică. Moscova a evitat, pe moment, intrarea în incapacitate de plată

După ce a cochetat cu incapacitatea de plată, Rusia a onorat plata pentru datoria sa publică la două zile faţă de termenul limită. La sfârşitul zilei de ieri, creditorii au văzut banii sosind în conturile lor.

12779 afișări
Imaginea articolului După zile de întârziere, Rusia a efectuat plata pentru datoria sa publică. Moscova a evitat, pe moment, intrarea în incapacitate de plată

După zile de întârziere, Rusia a efectuat plata pentru datoria sa publică. Moscova a evitat, pe moment, intrarea în incapacitate de plată

Epopeea rambursării spune multe despre consecinţele sancţiunilor pentru Rusia. Miercuri, 16 martie, guvernul rus ar fi trebui, în principiu, să plătească dobânzi de 117 milioane de dolari la obligaţiunile de stat (aproximativ 105,7 milioane de euro). Dar, de la anunţul privind îngheţarea rezervelor băncii sale centrale, Moscova a menţinut neclaritatea asupra voinţei sale de rambursare, relatează Le Monde.

La 5 februarie, Kremlinul a emis un decret prin care anunţa că creditorii din "ţările ostile" îşi vor primi banii în ruble, în timp ce împrumutul era în dolari. Apoi, când a sosit ziua Z a rambursării, guvernul rus a încercat o altă manevră: să facă plata în dolari, dar din banii blocaţi de sancţiuni.

A fost posibil?

Sancţiunile guvernului american păr să permită acest lucru, oferind o scutire până la 25 mai pentru tranzacţiile de rambursare a datoriilor. Guvernul rus a dorit să testeze această regulă, anunţând public că plata a fost efectuată din conturi blocate. A fost nevoie de două zile pentru ca acest lucru să se producă, timp în care băncile americane care au efectuat tranzacţia s-au asigurat că plata nu a încălcat sancţiunile.

Rusia a intrat de 2 ori în incapacitate de plată în 1918 şi 1998. Pe moment o nouă astfel de situaţie a fost evitată, dar ar putea fi doar o amânare a tragediei economice. În primul rând, scutirea de care a profictat Moscova durează doar până la 25 mai. Pe de altă parte apare întrebarea: Are rost continue rambursare? Nerespectarea termenelor pare să fie un fel de contra-sancţiune pentru Occident.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici