Economia Chinei a crescut cu 9,5% în trimestrul doi, în pofida măsurilor de combatere a inflaţiei

Economia Chinei a crescut cu 9,5% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind estimările analiştilor şi calmând temerile că motorul de creştere a economiei globale se îndreaptă către o "aterizare dură" din cauza luptei contra inflaţiei.

174 afișări
Imaginea articolului Economia Chinei a crescut cu 9,5% în trimestrul doi, în pofida măsurilor de combatere a inflaţiei

Economia Chinei a crescut cu 9,5% în trimestrul doi, în pofida măsurilor de combatere a inflaţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile chineze au subliniat însă miercuri că stabilizarea preţurilor rămâne principala prioritate, deşi situaţia "complexă şi volatilă" din economia globală reprezintă o ameninţare la adresa creşterii.

Creşterea economică din trimestrul al doilea a fost ajutată în principal de consumul intern şi de investiţii.

Ritmul de expansiune a fost cel mai temperat din trimestrul al treilea al anului 2009, însă o oarecare încetinire a economiei era aşteptată şi chiar binevenită, deoarece autorităţile au fost nevoite să crească dobânzile de trei ori de la începutul anului pentru a încerca să tempereze inflaţia, ajunsă în iunie la maximul ultimilor trei ani, de 6,4%.

Cifrele peste estimări sugerează că Beijingul ar putea avea spaţiu de manevră pentru noi măsuri de politică monetară în vederea combaterii inflaţiei.

Şi producţia industrială a evoluat bine, cu cea mai puternică creştere din ultimul an în luna iunie, de 15,1%.

Comparativ cu primul trimestru al anului, economia chineză a crescut cu 2,2% în perioada aprilie-iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici