Economia "de teflon" a Germaniei începe să simtă criza din zona euro

Încrederea mediului de afaceri german s-a prăbuşit în mai, iar sectorul industriei prelucrătoare s-a contractat, întrucât dificultăţile din zona euro au neliniştit firmele, ameninţând cu sfârşitul izolării celei mai mari economii europene faţă de problemele din uniunea monetară.

735 afișări
Imaginea articolului Economia "de teflon" a Germaniei începe să simtă criza din zona euro

Economia "de teflon" a Germaniei începe să simtă criza din zona euro (Imagine: Shutterstock)

Economia "de teflon" a Germaniei a evitat până în prezent situaţia statelor vecine din Europa, susţinută de exporturile puternice către alte regiuni ale lumii şi de cererea internă solidă. Datele publicate joi au confirmat estimarea iniţială că economia a crescut cu 0,5% în primul trimestru.

Perspectivele economiei germane s-au înrăutăţit, însă, odată cu escaladarea crizei din zona euro şi discutarea în mod deschis a posibilităţii ca Grecia să părăsească uniunea monetară.

"Companiile germane s-au trezit la realitate: insule ale fericirii pot exista, dar insule economice în zona euro nu prea. În ultimele câteva luni părea că indicele Ifo indică aşteptări de creştere prea pozitive. Datele Ifo de astăzi (joi, n.r.) au corectat această imagine dintr-o dată", a afirmat Carsten Brzeski, analist la birourile ING din Bruxelles.

Indicatorul Ifo, calculat pe baza unui sondaj la care participă circa 7.000 de companii, a scăzut de la 109,9 puncte în aprilie la 106,9 puncte în mai. Scăderea a depăşit cu mult şi cele mai pesimiste estimări, fiind primul declin începând din octombrie şi cel mai puternic din august.

Datele anunţate de Ifo au împins euro la, 1,2515 dolari, minimul a 22 de luni.

Un subindice care indică situaţia actuală a coborât de la 117,5 puncte la 113,5 puncte.

Indicatorul compozit Purchasing Managers' Index (PMI), pentru industria prelucrătoare şi servicii, a scăzut în Germania de la 50,5 puncte în aprilie la 49,6 puncte în mai, potrivit datelor publicate joi de firma Markit Economics.

Pentru zona euro, indicele PMI a scăzut de la 46,7 puncte la 45,9 puncte. Mai este a patra lună de declin consecutiv, iar indicatorul a ajuns la cel mai scăzut nivel începând din iunie 2009.

Germania a înregistrat creştere economică puternică pe parcursul celei mai mari părţi a crizei datoriilor. În primele trei luni, Germania a avut un avans al PIB de 0,5%, după contracţia de 0,2% din ultimul trimestru al anului trecut.

Revenirea din ianuarie-martie a fost susţinută de consumul privat, în urcare cu 0,4%, şi de exporturi, care au avansat cu 1,7%.

Indicatorii economici au semnalat, însă, posibile probleme de ceva timp, notează Reuters. Date publicate săptămâna trecută au indicat o scădere puternică a moralului investitorilor în mai, încheind o serie de creşteri, ca urmare a incertitudinilor politice, atât în Germania cât şi în afara ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici