Economia Elveţiei a crescut peste aşteptări în T2, în pofida francului puternic

Economia Elveţiei a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea, susţinută de exporturile care au rezistat neaşteptat de bine la presiunea francului puternic, relatează Reuters.

254 afișări
Imaginea articolului Economia Elveţiei a crescut peste aşteptări în T2, în pofida francului puternic

Economia Elveţiei a crescut peste aşteptări în T2, în pofida francului puternic (Foto: Shutterstock)

PIB-ul elveţian a avansat cu 0,2% faţă de primul trimestru, depăşind cele mai optimiste aşteptări ale analiştilor, potrivit Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice.

Estimările medii ale analiştilor indicau că economia Elveţiei se va contracta cu 0,1% în trimestrul al doilea, declin care ar fi marcat prima recesiune din ultimii şase ani a ţării.

Importurile au scăzut mai mult decât exporturile, în timp ce cheltuielile de consum şi investiţiile în echipamente şi construcţii au crescut.

Exporturile de ceasuri, bijuterii şi ale industriei farmaceutice au avut contribuţii pozitive, potrivit autorităţilor.

"Economia dovedeşte o rezistenţă puternică la aprecierea puternică a francului", a declarat Janwillem Acket, economist şef la Julius Baer.

Francul s-a apreciat după ce Banca Naţională a Elveţiei a eliminat la jumătatea lunii ianuarie plafonul de 1,2 unităţi pentru un euro.

Plafonul a fost introdus în septembrie 2011, pentru a proteja economia dependentă de exporturi, iar aprecierea care a urmat renunţării la limitarea cursului a determinat analiştii şi banca centrală să reducă estimările referitoare la avansul PIB.

În urma datelor de vineri, francul s-a apreciat la 1,0875 unităţi pentru un euro.

Analiştii spun însă că datele privind evoluţia economiei în trimestrul al doilea nu înseamnă că problemele au luat sfârşit.

"Scăderea importurilor ar putea fi un semn că producţia scade", a spus Acket, semnalând posibilitatea ca producătorii să fi importat mai puţine materiale.

Daniel Hartmann, analist la Bantleon, crede că datele ar putea fi o reacţie tehnică, de reechilibrare a comerţului exterior. El anticipează că economia elveţiană va creşte cu 0,9% în 2015 şi cu 1% în 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici