Economia Elveţiei s-a contractat în T1 prima oară în ultimii 4 ani şi jumătate, din cauza francului

Economia Elveţiei s-a contractat în primul trimestru pentru prima oară în ultimii patru ani şi jumătate, cu 0,2% faţă de trimestrul anterior, din cauza aprecierii francului care a afectat cererea din străinătate pentru produsele farmaceutice şi echipamentele fabricate în ţară.

122 afișări
Imaginea articolului Economia Elveţiei s-a contractat în T1 prima oară în ultimii 4 ani şi jumătate, din cauza francului

Economia Elveţiei s-a contractat în T1 prima oară în ultimii 4 ani şi jumătate, din cauza francului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, PIB-ul Elveţiei a crescut cu 1,1%, potrivit datelor Departamentului Federal pentru Afaceri Economice, Educaţie şi Cercetare, relatează MarketWatch.

Datele sunt sub aşteptările analiştilor, care anticipau pentru primul trimestru o contracţie de 0,1% faţă de trimestrul precedent şi o creştere de 1,6% raportat la intervalul similar din 2014.

Analiştii au anticipat că economia elveţiană se va contracta, după ce Banca Naţională a Elveţiei a eliminat în ianuarie, după trei ani şi jumătate, limita de apreciere a francului, de 1,2 unităţi pentru un euro. În urma eliminării acestui prag, francul s-a apreciat cu circa 12%.

Zona euro este principalul partener comercial al Elveţiei.

Cursul actual al francului este de circa 1,0350 unităţi pentru un euro, faţă de 1,2020 la începutul acestui an, iar în aceste condiţii nu este exclus ca economia să continue să se contracte în trimestrul al doilea, consideră Eric Scheidegger, şeful Directoratului pentru Politică Economică din Elveţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici