Economia îşi revine. ZF: Consumul privat a crescut cu 2,9% în iunie, revenind pe plus după două luni de scăderi

  • Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut cu 2,9% în iunie
  • Vânzările de bunuri nealimentare a crescut cu 8,8%
  • Vânzările de haine şi încălţări au înregistrat un declin de 12,7%
316 afișări
Imaginea articolului Economia îşi revine. ZF: Consumul privat a crescut cu 2,9% în iunie, revenind pe plus după două luni de scăderi

Economia îşi revine. ZF: Consumul privat a crescut cu 2,9% în iunie, revenind pe plus după două luni de scăderi

Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat, a crescut cu 2,9% în iunie, faţă de luna similară a anului trecut, potrivit Ziarului Financiar. 
 
O mare parte dintre angajaţi, cum ar fi fotografii, cei din HoReCa sau de evenimente fie şi-au pierdut locul de muncă, fie le-a fost limitată activitate, astfel că au mai puţini bani pentru consum. 
 
„Noi eram pe plus înainte de pan­de­mie, apoi am scăzut în aprilie şi mai, pentru ca în iunie să vedem un plus ti­mid. Totuşi, de la jumătatea lui iulie am revenit în teritoriu negativ şi punem această evoluţie pe seama a două feno­me­ne. Fie românii au plecat în con­cediu, fie veniturile au scăzut şi atunci şi-au adaptat comportamentul de con­sum“, a declarat pentru ZF Feliciu Paraschiv, proprietarul lanţului de supermarketuri Paco.
 
Antreprenorul crede că oamenii sunt acum mai cumpătaţi din cauza crizei şi cumpără doar strictul necesar. „Nu mai cumpără un kilogram de telemea, ci 250 de grame, strict cât consumă“.
 
În iunie, vânzările de bunuri alimentare au crescut cu 3,6%, însă segmentul produselor nealimentare a înregistrat un avans de 8,8%.
 
Vânzările de mobilă sau electrocasnice s-au apreciat cu aproape 15%. La polul opus, românii nu s-au înghesuit să cumpere haine şi încălţări, vânzările având o scădere de 12,7%.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici