Economia lumii îşi revine din criză. PIB-ul global a crescut în iulie, după cinci luni de ajustare

  • Economia mondială a revenit pe creştere în iulie
  • Creşterea vine după cinci luni de ajustare
320 afișări
Imaginea articolului Economia lumii îşi revine din criză. PIB-ul global a crescut în iulie, după cinci luni de ajustare

Economia lumii îşi revine din criză. PIB-ul global a crescut în iulie, după cinci luni de ajustare

Economia mondială a revenit pe creştere în iulie, după declinul înregistrat pe parcursul a cinci luni consecutiv, determinat de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent în perioada postbelică, arată o notă a Băncii Transilvania, care citează statisticile Markit Economics.
 
Markit Economics a publicat recent statisticile cu privire la evoluţia indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din economia mondială în iulie şi primele şapte luni din 2020.
 
Calculaţi împreună cu JPMorgan, indicatorii reflectă dinamica comenzilor noi, producţiei, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, cu menţiunea că pragul de 50 puncte separă creşterea de scădere.
 
Indicatorul PMI din industria prelucrătoare a urcat cu 2,4 puncte lună/lună la 50,3 puncte în iulie, nivel similar cu cel din ianuarie şi, totodată, cel mai ridicat din prima jumătate a anului 2019.
 
Majorarea componentelor perspective de evoluţie pentru următoarele 12 luni, comenzi noi şi producţie (cu ritmuri lunare de 0,7 puncte, 3,9 puncte, respectiv 4,2 puncte) exprimă premise favorabile pentru dinamica industriei prelucrătoare mondiale pe termen scurt. Scenariul este susţinut de eliminarea graduală a restricţiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare şi de mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare la nivel mondial.
 
Analiza din perspectiva ofertei agregate evidenţiază majorarea producţiei de bunuri de consum în iulie, ceea ce confirmă redinamizarea consumului privat.
 
Totodată, producţia de bunuri intermediare şi producţia de bunuri de capital au crescut în a şaptea lună a anului curent.
 
Din perspectiva analizei pe regiuni se evidenţiază creşterea industriei prelucrătoare în SUA, China, Zona Euro, Marea Britanie, Brazilia şi Australia.
 
De asemenea, indicatorul PMI din sectorul de servicii a crescut cu un ritm lunar de 2,5 puncte la 50,5 puncte în iulie, cel mai ridicat nivel din luna ianuarie.
 
Se evidenţiază majorarea componentelor perspectivele de evoluţie pentru următoarele 12 luni (spre maximul din ultimele 13 luni) şi revenirea pe creştere a comenzilor noi, aspecte care exprimă premise favorabile pentru dinamica sectorului terţiar al economiei mondiale pe termen scurt.
 
Pe de altă parte, companiile din sectorul serviciilor au continuat să reducă locurile de muncă în a şaptea lună a anului curent.
 
Analiza pe regiuni evidenţiază dinamica sectorului de servicii din China, Marea Britanie, Rusia şi Australia. Pe de altă parte, în Japonia, India, Brazilia şi Kazahstan acest sector a scăzut luna trecută.
 
Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare şi sectorul de servicii) a crescut cu un ritm lunar de trei puncte la 50,8 puncte în iulie, nivelul maxim din ianuarie. Acest indicator s-a situat sub pragul de 50 puncte pe parcursul a cinci luni consecutiv, în contextul incidenţei pandemiei şi consecinţelor acestui şoc fără precedent.
 
Majorarea componentelor perspectivele de evoluţie pentru următoarele 12 luni şi comenzi noi în luna iulie exprimă premise de continuare a procesului de relansare economică post-pandemie pe termen scurt.
 
Pe de altă parte, numărul de locuri de muncă a continuat să scadă în iulie.
 
Din perspectiva analizei pe sectoare se evidenţiază creşterea componentelor bunuri de consum, servicii de afaceri, servicii financiare, bunuri intermediare şi bunuri de capital în luna iulie. Pe de altă parte, serviciile la nivel de consumator au continuat să scadă, pentru a şasea lună consecutiv.
 
Analiza pe regiuni evidenţiază creşterea economică din Australia, Franţa, Marea Britanie şi SUA. Pe de altă parte, economiile Japoniei, Indiei, Braziliei şi Kazahstanului au continuat să scadă în iulie.
 
Conform scenariului macroeconomic central actualizat de experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în această vară PIB-ul mondial ar putea să scadă cu 4,9% an/an în 2020, o redinamizare la 5,4% an/an fiind prognozată pentru 2021.
 
În acest scenariu PIB-ul ţărilor dezvoltate s-ar putea ajusta cu 8% an/an în 2020, dar o redinamizare la 4,8% an/an este previzionată pentru 2021.
 
În ceea ce priveşte ţările emergente şi în dezvoltare FMI prognozează declinul PIB-ului cu 3% an/an în 2020, urmat de creştere cu 5,9% an/an în 2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici