Economia Marii Britanii a scăzut în mod neaşteptat cu 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut

Economia Marii Britanii a scăzut cu 0,5% în ultimele trei luni ale anului trecut, comparativ cu trimestrul anterior, evoluţie negativă neaşteptată care reflectă reducerea activităţii din construcţii şi din sectoarele de retail şi servicii, pe fondul celui mai rece sfârşit de an din ultimul secol.

122 afișări
Imaginea articolului Economia Marii Britanii a scăzut în mod neaşteptat cu 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut

Economia Marii Britanii a scăzut în mod neaşteptat cu 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În ritm anual, economia a urcat cu 1,7% în ultimul trimestru din 2010, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, preluate de Bloomberg. În perioada iulie-septembrie, Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu 0,7%, comparativ cu trimestrul precedent.

Mai mulţi economişti chestionaţi de Bloomberg anticipau un avans lunar de 0,5% în al patrulea trimestru. Economia ar fi stagnat în perioada analizată fără impactul condiţiilor meteo, menţionează biroul de statistică.

Forţa revenirii economiei britanice slăbeşte chiar înainte ca guvernul să grăbescă măsurile de reducere a deficitului bugetar. În timp ce Banca Angliei a lăsat neschimbată, luna aceasta, rata dobânzii cheie, inflaţia a accelerat la maximul ultimelor opt luni.

"Avem impactul zăpezii asupra serviciilor şi comerţului. Înăsprirea politicii fiscale va afecta şi ea creşterea. Cu inflaţia aflată la un nivel ridicat, Banca Angliei are de luat o decizie dificilă", a afirmat Alan Clarke, analist la BNP Paribas.

Scăderea de 0,5% este cea mai accentuată după al doilea trimestru din 2009, când economia s-a contractat cu 0,8%. Activitatea din servicii, cu o pondere de 76% în PIB, a coborât cu 0,5%. Producţia industrială a crescut cu 0,9%, dar cea din construcţii a scăzut cu 3,3%.

Economia a avansat cu 1,4% anul trecut, prima creştere de 12 luni de după 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici