Economia mondială, în creştere accelerată. PERICOLELE care ar putea "frâna" expansiunea

Majoritatea prognozelor fiscale arată că anul 2018 va fi unul cu o creştere solidă. Economia mondială a accelerat discret şi acum are o viteză respectabilă şi sustenabilă. Volatilitatea de pe pieţe este la un minim istoric. Chiar şi nemţii par mulţumiţi, scrie Bloomberg.

3904 afișări
Imaginea articolului Economia mondială, în creştere accelerată. PERICOLELE care ar putea "frâna" expansiunea

Economia mondială, în creştere acelerată. PERICOLELE care ar putea "frâna" această expansiune continuă

Marea provocare pentru 2018 ar putea fi legată de modul în care trebuie administrată această expansiune continuă. Un punct de turnură ar putea surveni la sfârşitul lunii septembrie, când BCE ar putea stopa sau reduce programul QE.

Incerte sunt şi politicile pe care le va urma preşedintele american Donald Trump. De asemenea, nesigură este evoluţia pieţei financiare din China.

FMI, care remarcă accelerarea activităţii economice la nivel mondial, spune că acum ar fi momentul prielnic pentru rezolvarea problemelor rămase nesoluţionate de la criză.

Economiştii Bloomberg anticipează o rată de creştere de 2,5% pentru SUA în 2018, de 6,4% pentru China, 0,9% pentru Japonia şi 1,6% pentru Germania. În majoritatea cazurilor, estimările sunt în linie cu creşterile prognozate pentru 2017, an care s-a dovedit a fi mai bun decât anticipaseră mulţi forecasteri.

Nu toată lumea beneficiază de această accelerare a creşterii şi totuşi o creştere accelerată neîmpărtăşită de toţi este mai bună decât niciun fel de creştere.

Un motiv de optimism privind perspec­tivele viitoare este faptul că creşterea la nivel mondial pare să se bazeze pe fundamente solide: consumatorii optimişti cheltuiesc, permiţând proprietarilor de companii să angajeze şi să investească, ceea ce impulsionează la rândul lor cheltuielile consumatorilor, şamd.

Creşterea solidă pune întreaga lume într-o poziţie mai bună în faţa unei eventuale noi recesiuni. Ţelul strategilor deocamdată este să normalizeze dobânzile şi să-şi repare finanţele pentru a putea face faţă mai uşor unui posibil nou şoc.

Un semn de întrebare major pentru 2018 este dacă consumatorii şi oamenii de afaceri vor continua să ignore unele ameninţări geopolitice destul de înfricoşătoare.

De urmărit în 2018 va fi şi modul în care UE se „reimaginează“ în perspectiva Brexitului, crizei din Catalonia şi viziunilor divergente privind euro ale preşedintelui Emmanuel Macron şi cancelarului german Angela Merkel.

Din toate locurile „fierbinţi“ din lume, Statele Unite prezintă cel mai ridicat potenţial de a provoca şocuri la nivel mondial, cel puţin potrivit unei analize. Dun & Bradstreet pregăteşte o „matrice globală a riscurilor“, iar în trimestrul trei 4 dintre principalele 10 motive de îngrijorare au legătură cu America.

Cel mai mare risc, potrivit D&B, este ca politica să „stea în calea politicilor econo­mice pro-creştere“, ceea ce ar determina companiile să-şi restrângă angajările şi cheltuielile. Celelalte trei riscuri legate de SUA: ca Fed-ul să majoreze dobânzile prea rapid, o reformă fiscală sub aşteptări şi  creşterea productivităţii din SUA să nu înregistreze o accelerare.

Fed-ul va juca un rol la fel de vital ca şi preşedinţia.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici