Economia şi consumul, principala ramură economică, au încheiat 2022 la un plus de peste 4%

Consumul privat a încheiat 2022 la un plus de 4,4%, în ciuda inflaţiei de două cifre şi a scăderii puterii de cumpărare, informează Ziarul Financiar.

206 afișări
Imaginea articolului Economia şi consumul, principala ramură economică, au încheiat 2022 la un plus de peste 4%

Economia şi consumul, principala ramură economică, au încheiat 2022 la un plus de peste 4%

Cifra de afaceri din retail, principalul indicator pentru consumul privat, a încheiat 2022 la un plus de 4,4%, creştere ajustată cu inflaţia, după un an cu inflaţie medie de aproape 14% şi cu scăderea puterii de cumpărare.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că indicatorul a încetinit pe final de an, dar a rămas la un plus de 3,6% faţă de decembrie 2021.

Datele privind cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul sunt printre primele dintr-o serie care arată cum a încheiat economia României anul 2022.

Eugen Sinca, analist financiar la BCR, scrie însă că prognoza pentru 2023 este de înjumătăţire a avansului consumului privat. Consumul privat este principala ramură economică şi face peste 60% din PIB-ul României.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
economia,
consumul,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici