Economiştii avertizează că omenirea se va confrunta cu „evoluţii catastrofale”, din cauza schimbărilor climatice

  • Economiştii JP Morgan susţin că omenirea s-ar putea confrunta cu „evoluţii catastrofale”
  • Urmările s-ar putea produce dacă nu se iau măsuri pentru a opri schimbările climatice
  • Informaţiile reies dintr-un raport al băncii, citat de BBC
2174 afișări
Imaginea articolului Economiştii avertizează că omenirea se va confrunta cu „evoluţii catastrofale”, din cauza schimbărilor climatice

Sursa FOTO: Profimedia

Viaţa „aşa cum o ştim” ar putea fi ameninţată de schimbările climatice, avertizează specialiştii JP Morgan.

Banca a anunţat că a angajat o echipă de cercetători „total independentă”, pentru a realiza un studiu privind efectele schimbărilor climatice.

Emisiile de carbon din următoarele decenii „vor continua să afecteze climatul timp de secole, într-un mod care este cel mai probabil ireversibil", mai scriu economiştii băncii.

Schimbările climatice ar putea afecta creşterea economică, valoarea companiilor şi preţul activelor listate, sănătatea şi viaţa oamenilor în ansamblu, dar şi speranţa de viaţă. Totodată, acestea pot cauza foamete, provoca migraţii, instabilitate politică şi chiar conflicte armate. Biodiversitatea şi numeroase specii ar fi de asemenea puse în pericol, mai scrie în studiu.

Economiştii susţin că, pentru a diminua efectele schimbărilor climatice, emisiile de carbon trebuie să fie reduse la zero până în 2050. Un nivel zero presupune ca omenirea să nu emită mai mult dioxid de carbon decât reuşeşte natura să absoarbă.

Pentru a atinge acest obiectiv, economiştii propun însă o soluţie nepopulară în rândul majorităţii ţărilor şi factorilor de decizie: introducerea unei taxe globale pe carbon.

Ţările dezvoltate sunt îngrijorate în general că reducerea emisiilor de carbon ar afecta competitivitatea economiilor, în timp ce ţările mai puţin dezvoltate „văd activitatea intensivă, generatoare de emisii de carbon, ca pe o modalitate de creştere a nivelului de trai”.

„Deşi există o problemă globală, nu se întrevede o soluţie globală la acest moment", susţin autorii raportului.

JP Morgan a mai avertizat de-a lungul timpului despre impredictibilitatea pe care o aduce încălzirea planetei, însă limbajul din noul raport este mult mai puternică faţă de rapoartele anterioare.

Totodată, JP Morgan a fost puternic criticată în trecut pentru finanţările sale acordate proiectelor de dezvoltare de combustibili fosili.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici