Efectele bacalaureatului pentru economie: Statul nu are bani pentru şomajul elevilor respinşi

Reforma în educaţie, care a adus cel mai scăzut nivel al absolvenţilor de bacalaureat din istoria sistemului de învăţământ, lasă în urmă peste 100.000 de tineri care reprezentau un miliard de euro pentru economie. Va găsi Guvernul soluţii pentru a le plăti şomajul sau pentru a-i integra pe piaţa muncii, în condiţiile în care unu din cinci angajaţi la negru este absolvent de studii medii?

513 afișări
Imaginea articolului Efectele bacalaureatului pentru economie: Statul nu are bani pentru şomajul elevilor respinşi

Efectele bacalaureatului pentru economie: Statul nu are bani pentru şomajul elevilor respinşi (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Bugetul de 22,6 mil. euro alocat în acest an de Guvern pentru plata indemnizaţiilor de şomaj pentru absolvenţii de gimanziu (cu vârstă de muncă), liceu şi facultate nu ajunge nici pentru plata a jumătate din ajutoarele de şomaj pentru cei peste 110.000 de absolvenţi de liceu care nu au promovat bacalaureatul.

Dacă vor să intre în şomaj, absolvenţii de liceu au la dispoziţie, începând cu data de 9 iulie (când se finalizează contestaţiile la bacalaureat) o perioadă de 60 de zile pentru a-şi căuta de lucru. Dacă demonstrează prin trei adeverinţe primite de la angajatori diferiţi că au vrut să se angajeze, dar au fost refuzaţi, ei au dreptul să primească un ajutor de şomaj în cuantum de 250 de lei pe lună timp de şase luni.

În situaţia ipotetică în care numai cei 110.000 de absolvenţi de liceu care au fost declaraţi respinşi la examenul de bacalaureat se înscriu la agenţiile de ocupare pentru a primi şomaj (cu toate că şi absolvenţii de bacalaureat, dar şi cei licenţiaţi au dreptul la şomaj), statul are nevoie numai anul acesta de un buget de aproximativ 40 de milioane de euro. Din cele 22,6 milioane de euro alocate pentru ajutoarele de şomaj pentru absolvenţi, până la finele lunii mai s-au cheltuit 3,4 milioane de euro, ceea ce înseamnă că au mai rămas 19,2 milioane de euro pentru şomerii absolvenţi în 2011.

Citeşte mai multe despre plata şomajului pentru elevii respinşi la BAC pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici