Efectele economice ale dezastrului de la Fukushima: Pierderi de 46 de miliarde de dolari pentru industria energiei nucleare din Japonia

Industria energiei nucleare din Japonia a pierdut 46 miliarde de dolari după dezastrul de anul trecut de la Fukushima, sumă care reprezintă profitul pe ultimii şapte ani, iar guvernul pregăteşte măsuri fără precedent de reorganizare a sectorului.

358 afișări
Imaginea articolului Efectele economice ale dezastrului de la Fukushima: Pierderi de 46 de miliarde de dolari pentru industria energiei nucleare din Japonia

Efectele economice ale dezastrului de la Fukushima: Pierderi de 46 de miliarde de dolari pentru industria energiei nucleare din Japonia

Guvernul de la Tokyo a anunţat în luna iulie că va obliga companiile de energie nucleară, aflate în poziţie de monopol în diverse regiuni, să separe operaţiunile de transport de electricitate de cele de producţie.

Industria de profil a pierdut 1.300 miliarde yeni (17 miliarde de dolari) din valoarea de piaţă după anunţul autorităţilor. Reorganizarea are scopul de a stimula competiţia în sector, potrivit unei analize Bloomberg.

Companiile vor pierde astfel accesul garantat la sistemul naţional de distribuţie, într-o perioadă în care au oricum de efectuat investiţii masive pentru înclouirea reactoarelor, pe fondul noilor cerinţe de siguranţă introduse după catastrofa de la Fukushima.

În Japonia, producătorii de energie nucleară au distribuit, în perioada 2005-2010, dividende cu 46% mai ridicate decât media pe sectoare a indicelui bursier Nikkei 225.

Tokyo Electric Power (Tepco) a fost naţionalizată în luna iulie după ce a pierdut mai multe reactoare în urma valului tsunami care a lovit centrala Fukushima în martie 2011. Compania nu va plăti dividende pentru acest an fiscal. Dintre cei nouă operatori, numai unul a anunţat ferm că va distribui dividende.

Pierderile înregistrate de companii după catastrofa de la Fukushina se ridică la 3.600 miliarde yeni (46 miliarde de dolari), sumă aproximativ egală cu profitul total înregistrat de sector în anii 2004-2010.

Guvernul japonez s-ar putea îndrepta, asemenea Germaniei, spre eliminarea energiei nucleare din mixul naţional de resurse până în 2030. Sondajele de opinie dau această variantă drept cea preferată de populaţie în domeniul politicii energetice, în medie 70% dintre respondenţi indicând că doresc renunţarea la centralele atomice.

Dintre cele 50 de reactoare nucleare din Japonia, numai două mai funcţionează în prezent, restul unităţilor fiind suspendate de guvern din raţiuni de siguranţă, după scurgerile radioactive de anul trecut de la Fukushima, care au transformat suprafeţe vaste în zone nelocuibile pentru următorii zeci de ani.

Companiile de utilităţi sunt tot mai dependente de surse convenţionale de energie, precum centralele pe păcură sau gaze. Consumul de păcură al celor mai mari 10 companii de energie din Japonia a crescut cu 64% în luna iulie faţă de nivelul din periaoda corespunzătoare a anului trecut, în timp ce consumul naţional de petrol şi gaz natural lichefiat a urcat cu 59,5%, respectiv 5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici