El Salvador este prima ţară în care Bitcoin are curs legal

  • Din 7 septembrie, operatorii economici nu doar că sunt obligaţi să accepte bitcoin, ci trebuie să indice şi toate preţurile produselor şi serviciilor atât în dolari, cât şi în criptomonedă.
  • Preşedintele statului, Nyib Bukele, a susţinut pe Twitter că guvernul a cumpărat Bitcoin de 21 de milioane de dolari.
  • Se speră că ”revoluţia” va spori consumul şi va relansa economia ţării, deşi o mare parte a populaţiei se opune schimbării epocale.
359 afișări
Imaginea articolului El Salvador este prima ţară în care Bitcoin are curs legal

El Salvador este prima ţară în care Bitcoin are curs legal

7 septembrie 2021 va rămâne în istorie pentru El Salvador, fiind ziua în care Bitcoin a dobândit curs legal alături de moneda naţională, dolarul.

Iniţiativa, care face din ţara din America Centrală singura din lume care a luat o decizie similară cu privire la criptomonedă, fusese deja anunţată la începutul lunii iunie şi plasată în planul de redresare economică dorit de preşedintele Nyib Bukele şi devenită lege.

Astfel, pe baza legii deja aprobate (care, printre altele, alocă un fond de 150 de milioane de dolari pentru a încuraja conversiile de la criptomonedă la moneda SUA), începând cu 7 septembrie, operatorii economici şi întreprinderile nu sunt doar obligaţi să accepte bitcoin, ci trebuie să indice şi toate preţurile produselor şi serviciilor atât în dolari, cât şi în cantitatea corespunzătoare în moneda digitală.

Salariile şi pensiile rămân în dolari, moneda naţională

Toate cu o singură excepţie: salariile şi pensiile, care vor continua să fie plătite în dolari. Preşedintele Bukele, printre altele, foarte activ şi pe reţelele de socializare pe această temă, într-o declaraţie care a fost considerată ambiguă, a explicat că cetăţeanul „poate accepta, dar nu poate primi” bitcoin, referindu-se, probabil, la faptul că nu este obligat să accepte plata în criptomonedă.

Şeful statului a susţinut pe Twitter că guvernul a cumpărat deja 400 de Bitcoin, la cursul oficial faţă de dolar din 6 septembrie (51.923,8), egal cu 20,7 milioane de dolari.

De asemenea, începând cu 7 septembrie, cetăţenii pot descărca o „aplicaţie” dedicată tranzacţiilor în monedă digitală de pe telefoanele mobile, primind cadouri bitcoins pentru 30 de dolari.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul de Opinie Publică (Iop), 66,7% din populaţie consideră că legea bitcoin ar trebui abrogată şi 65,2% sunt împotriva guvernului care foloseşte fonduri publice pentru finanţarea introducerii sale.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici