ELCEN: Romgaz nu va sista livrările de gaze. Datoriile vor fi plătite în doi ani, eşalonat

ELCEN şi Romgaz Mediaş (SNG) au convenit ca livrarea de gaze către furnizorul de energie termică al Bucureştiului să nu fie sistată la 15 octombrie, astfel că bucureştenii vor beneficia în această iarnă de apă caldă şi căldură la parametri normali, a anunţat marţi ELCEN.

344 afișări
Imaginea articolului ELCEN: Romgaz nu va sista livrările de gaze. Datoriile vor fi plătite în doi ani, eşalonat

ELCEN: Romgaz nu va sista livrările de gaze; datoriile vor fi plătite în doi ani, eşalonat

Datoriile ELCEN către Romgaz, de 362 milioane lei, vor fi eşalonate pe o perioadă de doi ani.

Directorul general al ELCEN Bucureşti, Marcel Nicolaescu, estimează că până la 10 octombrie compania va semna protocolul cu Romgaz.

Compania din Mediaş a anunţat luni că va sista livrările de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), furnizorul de energie termică al Bucureştiului, dacă societatea nu prezintă până la 15 octombrie un program ferm de stingere a datoriilor pe care le are faţă de Romgaz.

Consiliul de Administraţie al Romgaz a decis prelungirea până la 15 octombrie a contractului de furnizare de gaze naturale către ELCEN, se arată într-un raport transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Contractul în derulare, în baza căruia se derulează relaţiile comerciale între Romgaz şi ELCEN, expiră la 30 septembrie.

"Neprezentarea programului menţionat (de stingere a datoriilor restante, n.r.) va conduce la sistarea livrărilor de gaze naturale începând cu data de 16 octombrie 2015", se arată în raportul Romgaz.

Conducerea Romgaz notează că va notifica Electrocentrale Bucureşti şi va informa acţionarul majoritar Electrocentrale Bucureşti în raport cu această decizie a Consiliului de Administraţie al Romgaz.

ELCEN furnizează 90% din energia termică a Bucureştiului şi este controlat de stat, prin Ministerul Energiei.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat joi că autorităţile discută două variante privind RADET şi ELCEN, transferul unei părţi din ELCEN către primărie, respectiv falimentul regiei şi constituirea unui "RADET 2", fără datorii. Ministrul a asigurat că bucureştenii nu vor avea probleme la iarnă cu căldura.

"Am avut, ieri (miercuri, n.r.), o discuţie cu primarul interimar al Capitalei şi conducerile RADET şi ELCEN, în urma căreia putem da asigurări că, în această iarnă, bucureştenii vor avea agent termic la parametrii corespunzători. Apreciez colaborarea tot mai bună dintre cele două societăţi şi, pentru prima dată, va fi constituit un comandament de iarnă şi un dispecerat unic, care să acţioneze astfel încât Capitala să nu sufere de sincope în furnizarea agentului termic", a afirmat Gerea la o conferinţă pe teme energetice.

El a afirmat că Guvernul vrea să redimensioneze şi să reabiliteze producţia de energie termică în sistem centralizat.

În ceea ce priveşte finanţarea investiţiilor în domeniu, ministrul a afirmat că este nevoie de folosirea fondurilor europene disponibile pentru infrastructură mare.

RADET este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică în Bucureşti, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi agenţi economici).

Regia administrează circa 4.000 km de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din România. Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori şi 5.429 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

RADET este principalul datornic al ELCEN.

ELCEN Bucureşti a înregistrat anul trecut afaceri de 1,9 miliarde de lei (428 milioane euro), în creştere cu 19% faţă de 2013. Compania de stat a avut în 2014 un profit net preliminat de 30 milioane de lei, mai mic cu 41% faţă de câştigul de 51 milioane de lei din 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici