Elena Udrea: Ministerul Dezvoltării va retrage finanţări de 50 milioane lei din mai multe judeţe în care au fost constatate nereguli

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va retrage finanţări de circa 50 de milioane de lei din mai multe judeţe, printre care Argeş, Iaşi şi Teleorman, unde au fost constatate nereguli la derularea licitaţiilor, a declarat marţi ministrul Elena Udrea.

491 afișări
Imaginea articolului Elena Udrea: Ministerul Dezvoltării va retrage finanţări de 50 milioane lei din mai multe judeţe în care au fost constatate nereguli

Elena Udrea: Ministerul Dezvoltării va retrage finanţări de 50 milioane lei din mai multe judeţe în care au fost constatate nereguli (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"În acest moment avem o acţiune prin care tuturor beneficiarilor autorităţi publice locale care au primit prefinanţări de la MDRT şi nu au venit cu facturi la rambursare le-am comunicat că le retragem banii", a spus Udrea.

Ea a afirmat că aproximativ 50 de milioane de lei vor fi retrase din sumele pe care MDRT le-a plătit ca prefinanţare pentru diverse proiecte.

"Aceşti bani vor fi achitaţi celor care au deja contracte de lucrări semnate cu constructorii şi demarează efectiv lucrările de construire. Printre judeţele care vor fi penalizate se numără Argeş, Iaşi şi Teleorman. Sunt situaţii în care beneficiarul nu şi-a încheiat licitaţiile sau nici măcar nu le-a demarat sau le-au demarat, dar au apărut blocaje pe parcurs", a adăugat Udrea.

Comisia Europeană a întrerupt rambursările pentru axa prioritară 2 din Programul Operaţional Regional (POR), gestionat de Ministerul Dezvoltării, începând cu data de 11 iunie 2011, din cauza unor nereguli constatate în cursul unui control anual pe zona de achiziţii publice.

În iulie 2011, partea română a decis să suspende transmiterea declaraţiilor de cheltuieli spre rambursare către Comisia Europeană pentru toate programele operaţionale, până la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea şi corectitudinea sistemului de verificare, management şi control a achiziţiilor publice. Această hotărâre a fost luată de autorităţile române întrucât semnale privind suspiciuni de nereguli în domeniul achiziţiilor publice au fost identificate şi pe alte programe operaţionale.

Ulterior, la sfârşitul lunii iulie 2011, Comisia Europeană a cerut părţii române să îndeplinească o serie de condiţionalităţi la nivelul sistemului de management şi control, care să ofere garanţii suficiente privind credibilitatea acestuia.

Ministerul Afacerilor Europene a anunţat marţi că a transmis Comisiei Europene, la 31 octombrie, informaţiile referitoare la îndeplinirea condiţiilor pentru reluarea rambursărilor de plăţi pentru proiectele finanţate din instrumentele structurale, apreciindu-se că în noiembrie-decembrie ar putea fi reluată transmiterea cererilor de decontare.

Instituţia precizează că datele transmise atestă atât remedierea de către partea română a problemelor identificate de auditorii CE în sistemul de achiziţii publice, cât şi reverificarea achiziţiilor publice din proiectele deja derulate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici