Elsid Titu pierde definitiv procesul cu Hidroelectrica

Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul formulat de Elsid Titu împotriva măsurii administratorului judiciar al Hidroelectrica de aplicare, în anul 2012, a clauzei de forţă majoră în contractul de furnizare energie electrică încheiat cu Hidroelectrica.

981 afișări
Imaginea articolului Elsid Titu pierde definitiv procesul cu Hidroelectrica

Elsid Titu pierde definitiv procesul cu Hidroelectrica (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu, acţionarii companiei Elsid Titu SA, au pierdut astfel definitiv procesul cu Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Elsid a formulat contestaţie împotriva măsurii de aplicare a clauzei de forţă majoră în anul 2012. Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia ca neîntemeiată şi a obligat Elsid la plata cheltuielilor de judecată. Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs Elsid, însă Curtea de Apel, prin decizia dată săptămâna trecută, a respins acest recurs, hotărârea devenind astfel definitivă.

Elsid, trader de energie şi producător de electrozi siderurgici, a contestat măsura administratorului judiciar Euro Insol de activare a clauzei de forţă majoră în perioada 1 august 2012 – 1 decembrie 2012, clauza ce a avut ca efect diminuarea cantităţii de energie pe care Hidroelectrica a livrat-o Elsid în perioada menţionată.

"În 2012 Hidroelectrica s-a confruntat cu cea mai mare secetă din istoria companiei. În 2012 Dunărea a înregistrat cele mai mici debite din ultimii 150 de ani, în 2012 Hidroelectrica a consemnat cea mai mică producţie de energie realizată vreodată de doar 11,8 TWh, în 2012 Hidroelectrica avea semnate contracte de 20 de TWh. Ca să-şi onoreze aceste obligaţii contractuale, Hidroelectrica cumpăra de la producatorii termo la preţuri cuprinse între 260-300 lei/ MWh şi din piaţa reglementată la 350-400 lei/ MWh ca să o vândă băieţilor deştepţi în pierdere la preţuri cuprinse între 103-132 lei MWh. Când nu a mai avut bani, după ce intrase într-un deficit de numerar de 783 milioane lei şi pe o pierdere de 500 milioane lei, Hidroelectrica a activat forţa majoră. Hidroelectrica nu s-a prevalat de o manieră arbitrară de această clauză contractuală şi legală, Camera de Comert şi Industrie a României fiind instituţia care a emis certificatul de forţă majoră. Forţa majoră este o clauză exoneratoare de obligaţii fiind recunoscută în legislaţia tuturor ţărilor democratice, indiferent de sistemul de drept. Dar nu şi de băieţii deştepţi. Această atitudine de frondă faţă de o companie ajunsă în incapacitate de plată arată mercantilismul şi ferocitatea cu care tratau băieţii deştepţi Hidroelectrica. Efectul activării forţei majore a fost reducerea în cheie matematica a cantităţilor de energie către toţi cei 41 de parteneri contractuali. Dar Elsid, Electrocarbon, Energy Holding au contestat această măsură. Ce conta dacă Hidroelectrica murea. Ei să facă profit", a declarat Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar.

La momentul deschiderii procedurii insolvenţei, societăţile Elsid şi Electrocarbon Slatina, o altă companie deţinută de Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu, aveau un preţ contractual fix de 103 lei/ MWh, departe de a acoperi preţul de cost de 187 lei/MWh şi fiind evident mult mai mic decât preţul pieţei, care oscila în jurul valorii de 220 lei/MWh. Cele două contracte încheiate de Hidroelectrica cu Elsid Titu şi Electrocarbon Slatina au generat, în perioada 2006 – 31 mai 2012, o pierdere de 200 milioane lei.

"Hidroelectrica nu este a lui Borza. Dar cu atât mai mult nu este nici a lui Buzăianu, Anastasescu, Tufan, Machinski sau a altor băieţi deştepţi. Hidroelectrica este o companie strategică a României, este o companie vitală pentru poporul român. Orice atac la adresa Hidroelectrica trebuie perceput şi sancţionat ca un atac la adresa României. Aceşti băieţi, care timp de zeci de ani au spoliat companiile statului trebuie să înţeleagă că a venit timpul să se oprească şi implicit să plătească. Aştept ca instituţiile statului să îşi facă datoria şi în ceea ce îi priveşte. Este culmea tupeului ca după ce ai dat o gaură de peste un miliard de euro la Hidroelectrica să mai pretinzi 600 milioane euro daune ca urmare a denunţării acestor contracte. Atât Euro Insol cât şi ulterior ANAF, Curtea de Conturi, DNA şi mai nou Consiliul Concurenţei au stabilit că aceste contracte sunt ilegale, fiind încheiate în frauda Hidroelectrica şi implicit a statului. Să târăşti Hidroelectrica timp de mai bine de 3 ani de zile pe la toate instanţele din România şi mai nou pe la Paris, Washington, Zurich sau Geneva, blocând ieşirea din insolvenţă şi listarea celei mai valoroase companii a statului român, nu este un simplu abuz de drept procesual, reprezintă un veritabil atentat la siguranţa şi interesele statului român, care va trebui sancţionat ca atare", a mai spus Borza.

Euro Insol şi Hidroelectrica au fost apărate în instanţă de avocaţii de la Borza şi Asociaţii, respectiv Stănescu, Milos, Dumitru şi Asociaţii, iar Elsid Titu a fost reprezentată de Răzvan Dincă şi Asociaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici