Enel a suspendat temporar vânzarea activelor din România

Enel a suspendat temporar vânzarea activelor din România, întrucât anul trecut a reuşit să îşi reducă gradul de îndatorare, după ce în urmă cu o lună directorul executiv al grupului italian de utilităţi spunea că vânzarea va avea loc în acest an.

298 afișări
Imaginea articolului Enel a suspendat temporar vânzarea activelor din România

Enel a suspendat temporar vânzarea activelor din România (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Enel confirmă faptul că procesul de vânzare a activelor din România a fost suspendat temporar. Vânzarea activelor Enel România era parte dintr-un program mai amplu de tranzacţii ce urmăreau încasarea a până la 4 miliarde de euro până la sfârsitul anului 2014 pentru reducerea datoriei nete consolidate. Ca urmare a finalizării cu success a mai multor iniţiative în timpul anului 2014, această ţintă a fost atinsă", a comunicat biroul de presă al grupului Enel la solicitarea MEDIAFAX.

Directorul executiv al Enel, Francesco Starace, spunea la jumătatea lunii ianuarie că grupul va vinde activele din România şi Slovacia în acest an, precizând că grupul a primit deja oferte.

"Avem oferte. Ştim că procesul poate fi încheiat oricând între momentul acesta şi luna iunie. Activele vor fi vândute în 2015, aşa că, în ceea ce priveşte plata datoriei, vom sta mult mai bine decât am plănuit iniţial", a afirmat Starace în 12 ianuarie.

Enel a anunţat în 2014 că vrea să obţină peste 4 miliarde de euro din vânzarea operaţiunilor din România şi Slovacia.

În noiembrie anul trecut, Enel a atras 3,13 miliarde de euro din vânzarea prin ofertă publică a 21,92% din acţiunile deţinute la compania spaniolă Endesa. Grupul italian deţinea o participaţie de 92% la compania Endesa.

În România, unde Enel controlează o treime din piaţa distribuţiei de energie, grupul deţine 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).

"Consiliul Director al grupului va decide, prin urmare, asupra oricăror planuri de continuare a acestui program în contextul noii strategii a grupului, iar mai multe detalii vor fi date în luna martie", potrivit biroului de presă al Enel.

Surse din sectorul energetic declarau anul trecut că Enel cere 1,7-1,8 miliarde euro pe cele trei distribuţii de energie din România pe care vrea să le vândă, în timp ce evaluările statului indicau un maxim de 1,2-1,3 miliarde de euro, iar dacă grupul italian nu va obţine preţul cerut este posibil să renunţe la vânzare.

Enel a intrat pe piaţa energetică românească în 2005, când a cumpărat de la stat companiile de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Banat şi Electrica Dobrogea, pentru care a plătit, la pachet, 127,4 milioane de euro.

În 2008, Enel a preluat şi Electrica Muntenia Sud, care alimentează cu energie Bucureştiul şi judeţele Ilfov şi Giurgiu, pentru care a plătit statului 432,9 milioane de euro. Toate cele trei companii au fost privatizare prin vânzarea de acţiuni urmată de majorare de capital din partea cumpărătorului.

Enel a plătit direct statului, în luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din acţiunile Electrică Muntenia Sud, iar după o majorare de capital de 425 milioane de euro, grupul italian a ajuns la o participaţie de 64,4%. Ulterior, preţul de vânzare a acţiunilor a fost ajustat în urcare cu 38 de milioane euro, astfel că suma plătită statului a ajuns la 432,9 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici