Enel vrea să vândă 17% din acţiunile companiei spaniole Endesa, pentru 2,69 miliarde de euro

Enel, cea mai mare companie de utilităţi din Italia, vrea să vândă prin ofertă publică 17% din acţiunile deţinute la compania spaniolă Endesa, pentru 2,69 miliarde euro, proces care nu va afecta renunţarea la operaţiunile din România şi Slovacia anunţată încă din luna iulie.

196 afișări
Imaginea articolului Enel vrea să vândă 17% din acţiunile companiei spaniole Endesa, pentru 2,69 miliarde de euro

Enel vrea să vândă 17% din acţiunile companiei spaniole Endesa, pentru 2,69 miliarde de euro (Imagine: Gabriela Dobos/Mediafax Foto)

Vânzarea acţiunilor Endesa ar putea începe vineri, Enel având şi opţiunea de a scoate pe piaţă până la 22% dintre titluri, se arată într-un comunicat al grupului italian.

Enel deţine o participaţie de 92% la compania de utilităţi Endesa.

Grupul italian nu a precizat suma pe care îşi propune să o obţină în urma ofertei publice, însă, potrivit estimărilor Bloomberg, aceasta se ridică la 2,69 de miliarde de euro.

În ceea ce priveşte operaţiunile din România şi Slovacia, directorul general al Enel, Francesco Starace, a menţionat că procesul de vânzare nu va fi întârziat în urma deciziei de scoatere pe piaţă a acţiunilor Endesa.

"Vom decide pe baza ofertelor dacă este oportun să continuăm procedurile sau nu. În ceea ce priveşte România, pot spune că face sens să mergem mai departe", a afirmat Starace, citat de publicaţia italiană Il Sole 24 Ore.

Enel este compania de utilităţi cu cele mai mari datorii din Europa, astfel că grupul italian a decis să vândă active în valoare de peste 4 miliarde de euro până la finalul acestui an, pentru a reduce nivelul datoriei.

Enel, care deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie din România, vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).

Compania de stat Nuclearelectrica a anunţat, în septembrie, că analizează posibilitatea de a cumpăra o parte dintre operaţiunile Enel în România, însă nu a înaintat încă nicio ofertă, decizia urmând să fie discutată de către acţionari.

Companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici