Ernst & Young: Reducerea TVA trebuie însoţită de combaterea evaziunii şi creşterea colectării

Măsurile de reducere a TVA propuse în Codul Fiscal trebuie susţinute de intensificarea acţiunilor de combatere a evaziunii şi de creşterea colectării, arată consultanţii EY, care iau în calcul şi varianta unor noi tăieri de investiţii pentru recuperarea deficitului cauzat de relaxarea fiscală.

237 afișări
Imaginea articolului Ernst & Young: Reducerea TVA trebuie însoţită de combaterea evaziunii şi creşterea colectării

Ernst & Young: Reducerea TVA trebuie însoţită de combaterea evaziunii şi creşterea colectării (Imagine: Shutterstock)

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peşte, legume şi fructe produse alimentare de bază la 9%. Cota standard de TVA ar urma să fie redusă în continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

"Deşi binevenită, aplicarea de la 1 ianuarie 2016 a modificărilor propuse ar crea un deficit bugetar de aproximativ 16 miliarde de lei, pe care Guvernul susţine că îl poate recupera treptat începând cu 2015. După majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 24% în 2010, evaziunea fiscală în cazul acestei taxe a atins cote maxime. Dacă se aşteaptă, prin opoziţie, că o reducere a cotei de TVA va conduce implicit şi la diminuarea fraudei fiscale, aceasta nu este de ajuns. Este posibil ca Guvernul să aibă soluţii (nedeclarate) şi ne putem aştepta din nou la reduceri ale investiţiilor sau la reducerea unor cheltuieli bugetare. Totuşi, sperăm că aceste măsuri de relaxare fiscală, dacă vor fi adoptate, vor fi susţinute şi de o intensificare a acţiunilor pentru combaterea evaziunii fiscale, precum şi pentru colectarea la bugetul statului a impozitelor şi taxelor", afirmă Ioana Iorgulescu, senior manager, asistenţă fiscală şi juridică la EY România.

TITLURILE ZILEI

Pentru 2016, încasările la buget sunt estimate să scadă cu 11,6 miliarde lei, dar cu o creştere la venituri de 6,4 miliarde lei din TVA, contribuţii sociale, impozit pe salarii, impactul bugetar net pentru anul viitor fiind calculat la 5,2 miliarde lei.

Prin introducerea cotei reduse de TVA 9% pentru carne, peşte, fructe şi legume, România se alătură majorităţii statelor Uniunii Europene care au implementat o astfel de cotă. De asemenea, este o măsură cerută şi aşteptată de mediul de afaceri care, cel puţin în principiu, ar crea o competitivitate reală pe piaţa de profil, potrivit sursei citate.

"Sperăm ca această reducere a cotei de TVA să aibă efectele aşteptate şi din perspectiva bugetară - în principal reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului şi, implicit, creşterea veniturilor bugetare din TVA. Dar, totodată, că se bazează pe o analiză a rezultatelor obţinute ca urmare a reducerii în anul 2013 a cotei de TVA la pâine şi produse de panificaţie", a mai arătat Iorgulescu.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de 27,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2014.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici