Erste: România are cel mai bun potenţial de creştere în 2010

România are cel mai ridicat potenţial de creştere dintre pieţele de acţiuni din Europa Centrală şi de Est, cu un avans estimat 77% al indicelui BET în acest, un factor determinant fiind scăderea aversiunii faţă de risc, se arată într-un raport al Erste Bank.

50 afișări
Imaginea articolului Erste: România are cel mai bun potenţial de creştere în 2010

Erste: România are cel mai bun potenţial de creştere în 2010 (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Printre principalele achiziţii urmărite în acest an este menţionată preluarea Băncii Transilvania (BT) de către un jucător important, deoarece banca va avea nevoie de susţinerea unui acţionar strategic pentru a activa într-o piaţă mai competitivă.

Turbomecanica este o altă ţintă potenţială de achiziţie, datorită poziţiei sale ca furnizor pentru jucătorii de top din sector, precum General Electric, Pratt & Whitney, Rolls Royce şi Agusta. Compania este controlată de către manageri şi acţionarii care sunt interesaţi în vânzare, dar preţul cerut este substanţial mai mare decât preţul curent din piaţă, potrivit raportului Erste.

"Din punct de vedere economic, pieţele din Europe Centrală şi de Est vor rămâne împărţite în două. Pieţele care au atins minimele mai devreme - cum sunt Republica Cehă sau Slovacia - ar trebui să poată raporta o creştere mai bună în 2010. România sau Ungaria, fiind pieţe rămase în urmă în privinţa atingerii minimelor, vor rămâne în urmă si în ceea ce priveste creşterea", a declarat în studiu Henning Eßkuchen, co-director cercetare pieţe de capital din Europa Centrală şi de Est şi autor al raportului.

Potrivit analiştilor, sectorul tehnologic este considerat în continuare un performer de top, având cel mai ridicat potenţial de creştere, de peste 50%.

Pentru sectorul de alimente şi băuturi şi pentru sectorul imobiliar se estimeaţă o creştere a valorii contabile cu aproximativ 10% în 2011.

Totodată, analiştii Erste estimează că listarea Fondului Proprietatea, aşteptată pentru anul 2011, ale cărui active sunt evaluate la trei miliarde euro, va ridica lichiditatea pieţei cu două milioane de euro pe şedinţă de tranzacţionare.

Potrivit statisticilor BVB, valoarea medie a tranzacţiilor cu acţiuni de anul trecut a fost de 20,3 milioane lei (4,8 milioane euro).

"Încurajator este faptul că băncile au anunţat rezultate pozitive puternice în ceea ce priveste revizuirea câştigurilor până în 2011. Pe de altă parte, chiar dacă randamentele capitalului sunt percepute ca fiind în revenire, acestea vor rămâne sub nivelurile istorice, prin urmare nu vor permite evaluări la fel de ridicate ca în trecut", se specifică în raport.

Potrivit lui Eßkuchen, deşi creşterea se va menţine sub potenţial în întreaga regiune, se aşteptă totuşi ca pieţele din Europe Centrală şi de Est să raporteze valori mai bune decât zona euro în anul 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici