Eşecul negocierilor cu FMI ar putea propulsa în CA al BNR pe unul dintre oficialii de la Buget

Directorul Direcţiei Buget din Finanţe, Gheorghe Gherghina, şi ministrul pentru Buget Liviu Voinea îşi dispută ultimul loc disponibil din CA al BNR, iar poziţia celui numit va fi preluată, cel mai probabil, de un reprezentant al UNPR, au declarat pentru MEDIAFAX mai multe surse.

308 afișări
Imaginea articolului Eşecul negocierilor cu FMI ar putea propulsa în CA al BNR pe unul dintre oficialii de la Buget

"Atât Gherghina, cât şi Voinea au încercat în ultimul timp să limiteze anumite propuneri de cheltuieli cu care miniştrii au venit pe masa Guvernului. Există o nemulţumire faţă de activitatea lor şi cel puţin unul riscă să fie înlocuit, postul revenind UNPR", susţin sursele citate.

Nemulţumirile sunt cu atât mai mari cu cât cei doi oficiali au propus doar măsuri de tăiere de cheltuieli pentru a compensa o eventuală reducere a CAS, ceea ce corespunde şi cu atribuţiile lor.

"Cei de la Buget s-au eschivat să propună măsuri de compensare pe venituri, susţinând că acestea sunt atribute ale ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu. Există un conflict instituţional acolo", au comentat sursele citate.

Cei doi oficiali nu au putut fi contactaţi până la ora transmiterii acestei ştiri.

Potrivit surselor citate, atât Voinea, cât şi Gherghina au susţinut în Guvern că nu există resurse pentru a acoperi majorarea de sporuri pentru personalul militar, avută în vedere de Executiv, ceea ce a atras critici din partea ministrului Apărării, Gabriel Oprea, care a cerut schimbarea din funcţie a cel puţin unuia dintre cei doi oficiali.

Gherghina sau Voinea ar putea fi susţinuţi de PC, care a primit la negocieri o poziţie neexecutivă în CA-ul BNR.

Pentru noul CA al Băncii Naţionale a României, care-şi va începe mandatul în 9 octombrie, PSD va avea eligibile patru poziţii, dintre care două executive. PSD îi va susţine pentru o nou mandat pe actualul prim-viceguvernator, Florin Georgescu, şi pe membrii CA Marin Dinu şi Nicolae Dănilă. Pentru poziţia de viceguvernator, PSD îl va susţine pe actualul prim-vicepreşedinte al ASF, Daniel Dăianu.

PNL a primit o funcţie executivă şi a anunţat că îl susţine pentru o nouă investitură pe viceguvernatorul Bogdan Olteanu, susţinut de liberali şi în urmă cu cinci ani. Potrivit unor surse oficiale, reînnoirea mandatului lui Olteanu a fost una dintre condiţiile negociate de fostul lider liberal Călin Popescu Tăriceanu cu premierul Victor Ponta.

PDL a pierdut poziţia executivă din boardul BNR şi îl susţine pentru un nou mandat de membru neexecutiv pe Virgil Stoenescu, un apropiat al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în timp ce UDMR a anunţat că o sprijină pentru reinvestire pe Agnes Nagy.

Guvernatorul Mugur Isărescu, în funcţie de 24 de ani, va fi sprijinit pentru un nou mandat de mai multe partide politice, a anunţat, recent, premierul Victor Ponta.

Ponta şi Isărescu au avut joi dimineaţă două întâlniri private, înainte şi după conferinţa Euromoney, când s-au retras într-o sală alăturată celei în care se desfăşura evenimentul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici