Este posibil ca România să se alăture South Stream, scenariul nu exclude Bulgaria

Vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, apreciază că este posibil ca România să se alăture South Steam, iar acest scenariu nu exclude neapărat participarea Bulgariei la dezvoltarea proiectului.

37 afișări
Imaginea articolului Este posibil ca România să se alăture South Stream, scenariul nu exclude Bulgaria

Este posibil ca România să se alăture South Stream, scenariul nu exclude Bulgaria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Includerea potenţială a României în proiectul South Stream nu înseamnă renunţarea imediată la versiunea în care conducta trece pe teritoriul Bulgariei. Este posibil ca România să se alăture proiectului, însă asta nu înseamnă neapărat că Bulgaria este exclusă", a afirmat Medvedev, potrivit agenţiei ITAR-TASS, preluată de Novinite.

El a adăugat că este foarte important pentru România şi Rusia să se analizeze fezabilitatea economică a proiectului.

Declaraţiile vin la o zi după ce preşedintele Gazprom, Alexei Miller, a indicat că gazoductul şi-ar putea schimba traseul, ocolind Bulgaria, stat care a dezamăgit Rusia prin tergiversarea altor proiecte energetice, precum construirea unei centrale nucleare şi a unui oleoduct.

Gazprom şi partenerii lui vor finaliza studiul de fezabilitate în cel mult trei luni, a menţionat Miller, adăugând că România oferă cooperare mai largă în domeniul energiei. Grupul estimează că gazoductul va deveni funcţional în decembrie 2015.

Medvedev a afimat la sfârşitul săptămânii trecute că studiul de fezabilitate privind constrcţia South Stream va lua în calcul trecerea conductei prin România în locul Bulgariei.

Declaraţii recente ale premierului bulgar, potrivit cărora Sofia se retrage din două proiecte energetice importante în care este implicată Rusia, respectiv construirea centralei nucleare Belene şi a oleoductului Burgas-Alexandrupolis, au provocat confuzie şi panică la Moscova, notează Novinite.

La începutul săptămânii trecute, Gazprom şi ministrul Economiei, Adriean Videanu, au discutat posibila participare a României în proiectul South Stream.

Publicaţia rusă Kommersant a scris că Gazprom va înlocui, probabil, Bulgaria cu România în proiect, din moment ce Sofia a oprit alte două proiecte energetice derultate împreună cu Rusia.

Macedonia este pregătită să devină parte din coridoarele europene de energie şi, în special, să se alăture South Stream, menţionează Novinite.

South Stream este una dintre soluţiile Gazprom pentru ocolirea Ucrainei ca principală ţară de tranzit a gazului rusesc exportat în Europa, după ce livrările au fost perturbate în mai multe rânduri în ultimii ani de disputele dintre Kiev şi Moscova privind tarifele de tranzit şi datoriile părţii ucrainene către grupul rus.

Gazoductul va aduce gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către statele est-europene membre ale UE şi apoi spre nordul Italiei. Gazprom a anunţat că este pregătit să înceapă construcţia conductei în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici