Estonienii fac focul cu banii scoşi din uz, după adoptarea euro

Estonienii au dat o nouă utilizare bancnotelor scoase din circulaţie după aderarea la euro, respectiv folosirea drept combustibil pentru o centrală care asigură încălzirea unor cartiere ale capitalei Talin.

36 afișări
Imaginea articolului Estonienii fac focul cu banii scoşi din uz, după adoptarea euro

Estonienii fac focul cu banii scoşi din uz, după adoptarea euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Coroanele estoniene, retrase după aderarea la euro, sunt tăiate şi presate pentru a servi drept combustibil la o centrală de cogenerare care încălzeşte unele cartiere din Talin", a declarat marţi Rait Roosve, oficial al băncii centrale a Estoniei.

Roosve a arătat că nu există prea multe soluţii pentru utilizarea bancnotelor care nu mai sunt în circulaţie.

Estonia, una din cele trei ţări baltice care a ieşit din spaţiul sovietic în 1991, a devenit la 1 ianuarie al 17-lea membru al zonei euro. Estonia este totodată a treia ţară ex-comunistă, după Slovenia şi Slovacia, care a adoptat moneda unică.

Coroana estoniană a fost creată în 1992 pentru a înlocui rubla sovietică şi va mai circula în paralel cu euro până vineri la miezul nopţii.

"Luni la prânz în Estonia erau în circulaţie 255 de milioane de euro şi o sumă uşor mai mică de coroane, echivalentă cu 250 milioane de euro", a declarat purtătorul de cuvânt al băncii centrale, Viljar Raask.

Monedele vor fi folosite pentru turnarea noilor monede estoniene în euro, confecţionate în prezent în Finlanda, sau vor fi vândute altor ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici