Eugen Sinca, BCR: BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară în luna septembrie

Banca centrală ar putea reduce dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale în luna septembrie, de la 5,25% la 5%, iar în a doua jumătate a anului viitor este posibilă şi scăderea rezervelor minime obligatorii pentru lei, a declarat miercuri analistul-şef al BCR, Eugen Sinca.

120 afișări
Imaginea articolului Eugen Sinca, BCR: BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară în luna septembrie

Eugen Sinca, BCR: BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară în luna septembrie (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Noi (analiştii BCR - n.r.) aveam ca estimare reducerea dobânzii de politică monetară în luna noiembrie. Acum credem că reducerea va fi operată mai devreme, cred că în septembrie ar putea coborî de la 5,25% la 5%", a afirmat Sinca într-o conferinţă de presă.

El a răspuns astfel unei întrebări referitoare la decizia băncii centrale de a reduce prognoza de inflaţie de la 3,5% la 3,2% pentru acest an, spunând că BNR va acţiona în sensul reducerii dobânzii cheie după ce va avea la dispoziţie datele despre inflaţia din prima parte a anului.

Estimarea BCR privind inflaţia României în 2013 este de 3,6%, bazată pe creşterea preţurilor administrate, respectiv la gaze şi electricitate.

"În 2014, în a doua jumătate a anului vedem o reducere a rezervelor minime obligatorii la lei, însă după 2-3 reduceri consecutive a dobânzii de politică monetară cu câte 0,25 puncte procentuale. Rezervele la valută nu cred că vor fi reduse în următorii unu-doi ani", a adăugat Sinca.

Analistul şef al BCR estimează o dobândă cheie de 4,5% anul viitor.

El a arătat că, în urma acestor paşi făcuţi de banca centrală, creditarea se va muta gradual de pe euro pe lei, iar dobânzile pentru împrumuturile în lei vor fi în scădere pe termen scurt, mediu şi lung.

"De la începutul anului au fost evenimente pe plan european, în Italia şi Cipru, şi vedem posibile turbulenţe pe plan extern până la finalul anului care ar putea influenţa cursul de schimb", a mai spus Sinca.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis joia trecută să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, precum şi ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în aceeaşi zi că banca centrală intenţionează să înceapă un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară, începând chiar cu următoarea şedinţă a Consiliului de Aadministraţie.

Următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţiei pe probleme de politică monetară este programată pe 1 iulie.

Isărescu a declarat miercuri că BNR a redus prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,5% la 3,2%, uşor sub nivelul superioar al intervalului ţintit pentru acest an, de 2,5% plus/minus un punct procentual.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici