Eugen Teodorovici, replică pentru un senator PNL: Ministrul Finanţelor nu beneficiază de privilegii, imunităţi sau scutiri de taxe

Ministrul Finanţelor nu beneficiază de privilegii, imunităţi sau scutiri de taxe şi impozite pe teritoriul României sau într-un alt stat membru al Băncii Internaţionale de Investiţii (BII), arată ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici într-o postare pe Facebook.

340 afișări
Imaginea articolului Eugen Teodorovici, replică pentru un senator PNL: Ministrul Finanţelor nu beneficiază de privilegii, imunităţi sau scutiri de taxe

Eugen Teodorovici, replică pentru un senator PNL: Ministrul Finanţelor nu beneficiază de privilegii, imunităţi sau scutiri de taxe

Senatorul liberal Florin Cîţu l-a acuzat, săptămâna trecută, pe ministrul Finanţelor că nu îşi achită taxele şi impozitele, deoarece este scutit de plata acestora, de când a devenit, la finele anului trecut, unul dintre guvernatorii Băncii Internaţionale de Investiţii (BII). Senatorul PNL mai susţine că, la finele anului trecut, în timpul vizitei în Cuba, ministrul Finanţelor nu a participat doar la o întâlnire vizând programe de sănătate, ci şi la o întâlnire a guvernatorilor BII, care a avut loc la Varadero (Cuba).

„În calitate de persoană care deţine o funcţie de demnitate publică, din respect pentru toţi cei care aşteaptă explicaţii cu privire la acuzaţiile nejustificate lansate în spaţiul public, prezint câteva informaţii tehnice pe care le consider relevante pentru o informare corectă:

▪ Banca Internaţională de Investiţii (BII) este o instituţie financiară internaţională înfiinţată la data de 10 iulie 1970. România a ratificat aderarea la BII - Banca Internaţională de Investiţii în data de 28 ianuarie 1971 şi este în prezent acţionar al acestei bănci, alături de Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Cuba, Vietnam, Mongolia şi Rusia.

▪ În conformitate cu Statutul sau, Banca Internaţională de Investiţii NU RECOMPENSEAZĂ ÎN NICIUN FEL ACTIVITATEA GUVERNATORILOR statelor membre legată de atribuţiile lor în Consiliul Guvernatorilor.

▪ Privilegiile şi imunităţile Guvernatorilor BII, în conformitate cu dispoziţiile art. 14.3 din Statutul Băncii, se LIMITEAZĂ STRICT la îndeplinirea atribuţiilor oficiale ale acestora în calitate de guvernatori. Prin urmare, acestea au efect DOAR în legătură cu participarea la reuniunile Consiliului Guvernatorilor, fără a influenţa în vreun fel obligaţiile şi îndatoririle rezultate din relaţiile juridice dintre autorităţile statului membru ai cărui cetăţeni sunt reprezentantul în Consiliul Guvernatorilor, sau supleantul său.

▪ Astfel, ministrul finanţelor publice NU beneficiază de privilegii, imunităţi sau scutiri de taxe şi impozite pe teritoriul României sau într-un alt stat membru al acestei Bănci.

▪ România a ratificat Protocolul de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia prin Legea nr. 244, din 29 noiembrie 2016.

▪ Ministrul finanţelor publice are calitatea de Guvernator în cadrul Băncii Internaţionale de Investiţii, SIMILAR ca în toate celelalte instituţii financiare internaţionale (Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre, Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură)

▪ În cadrul Consiliului Guvernatorilor, 5 state membre sunt reprezentate de către miniştrii de finanţe/viceprim-miniştrii (Cehia, Ungaria, Mongolia, România şi Slovacia), 2 state de către miniştri adjuncţi ai finanţelor (Bulgaria şi Rusia) şi 2 state de către guvernatori ai Băncilor Centrale (Cuba şi Vietnam).

▪ România NU a fost reprezentată de ministrul finanţelor publice la Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaţionale de Investiţii defăşurat la Varadero, în perioada 3-4 decembrie 2018, ci de Ambasadorul României în Republica Cuba, conform Memorandumului aprobat de Guvern”, încheie ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici