Euro a atins minimul ultimelor 16 luni faţă de dolar şi cel mai redus nivel în 11 ani faţă de yen

Moneda euro s-a depreciat luni la minimul ultimelor 16 luni faţă de dolar şi la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani în raport cu yenul, iar bursele din Asia au scăzut cu 0,8%, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din Europa, care au eclipsat semnalele economice pozitive din SUA.

1262 afișări
Imaginea articolului Euro a atins minimul ultimelor 16 luni faţă de dolar şi cel mai redus nivel în 11 ani faţă de yen

Euro a atins minimul ultimelor 16 luni faţă de dolar şi cel mai redus nivel în 11 ani faţă de yen (Imagine: Shutterstock)

Euro a atins minime de 1,267 dolari, respectiv 97,47 yeni pe pieţele asiatice, stabilizându-se ulterior uşor peste aceste niveluri.

Dolarul s-a apreciat în Asia cu 0,2% în raport cu un coş de valute de referinţă, favorizat de investitori datorită statutului de activ sigur pe timp de criză.

Aprecierea dolarului a împins în jos preţurile mărfurilor, petrolul, cuprul şi aurul înregistrând evoluţii negative, afectate şi de semnalele mixte privind perspectivele economiei globale, în pofida unui val de date pozitive din SUA, investitorii sunt îngrijroaţi de impactul crizei datoriilor de stat din zona euro.

Indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei a scăzut luni cu 0,8%, în timp ce piaţa de la Tokyo a fost închisă. Bursa de la Shanghai a crescut însă cu 1,9%, după ce premierul Wen Jiabao a dat asigurări că guvernul va lua măsuri pentru consolidarea reglementării pieţei şi protejarea investitorilor.

Ananliştii anticipează scăderi de 0,4-0,8% în deschiderea şedinţei de tranzacţionare pe bursele europene.

Datele privind şomajul din SUA, publicate vineri, indică accelerarea angajărilor în luna decembrie, însă datele retail şi indicele încrederii investitorilor din zona euro au scăzut la sfârşitul anului trecut, indicând o posibilă intrare în recesiune la nivelul blocului monetar.

Temerile privind situaţia din Europa s-au accentuat după ce Fitch a retrogradat ratingul Ungariei în categoria "junk", iar revista germană Der Spiegel a scris că Fondul Moentar Internaţional îşi pierde încrederea în capacitatea Greciei de a face ordine în finanţele publice.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy se vor întâlni luni la Berlin pentru a discuta detaliile planului de guvernanţă fiscală şi integrare a politicilor economice la nivelul zonei euro şi al UE.

Aşteptările pieţelor privind deznodământul reuniunii nu sunt însă ridicate, majoritatea investitorilor aşteptând mai degrabă emisiunile de obligaţiuni de stat programate de Spania şi Italia joi, respectiv vineri.

Ultima parte a săptămânii va aduce de asemenea rezultatele şedinţelor de politică monetară ale Băncii Centrale Europene şi Băncii Angliei, cât şi raportul preliminar pe 2011 al băncii centrale a Elveţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici