Euro a atins un nou minim record faţă de francul elveţian

Euro a coborât, miercuri, la un nou minim record faţă de francul elveţian, după ce eforturile din Grecia pentru un consens politic privind salvarea finanţelor ţării au subliniat riscul ca moneda unică europeană să fie afectată de criza datoriilor suverane.

316 afișări
Imaginea articolului Euro a atins un nou minim record faţă de francul elveţian

Euro a atins un nou minim record faţă de francul elveţian (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Acordul Finlandei pentru planul UE/FMI de susţinere a Portugaliei a ajutat euro să recupereze o parte din pierderile faţă de dolar, dar nu şi faţă de francul elveţian.

Euro a coborât la 1,2298 franci pe unitate, cel mai redus nivel de la crearea monedei unice europene.

Analiştii consideră că euro este afectat de incertitudinile legate de criza datoriilor suverane din zona euro, iar scăderea sub nivelul de 1,4 dolari pe unitate este iminentă.

Investitorii anticipează că autorităţile de la Atena vor avea dificultăţi în aplicarea unor noi măsuri de austeritate, în condiţiile în care principalul partid de opoziţie a refuzat să le susţină.

Un purtător de cuvânt al guvernului elen a declarat că Grecia nu are planuri imediate de a organiza un referendum referitor la măsurile de austeritate, dezminţind astfel zvonurile apărute.

"Diferendele dintre partidele politice din Grecia au fără îndoială un efect negativ asupra euro", a declarat Adam Myers, analist la Credit Agricole.

El a arătat că toată lumea se aşteaptă la o depreciere a monedei unice, astfel încât moneda a devenit mai sensibilă la informaţiile negative din zona euro.

Faţă de moneda americană, euro a scăzut cu 0,2%, la 1,4074 dolari pe unitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici