Euro a coborât sub 1,3 dolari pentru prima oară în ultimele două luni, din cauza problemelor Spaniei

Euro a coborât luni sub nivelul de 1,3 dolari pe unitate pentru prima oară în ultimele două luni, iar faţă de lira sterlină a atins minimul ultimelor 19 luni, din cauza problemelor financiare ale Spaniei, care alimentează temerile legate de fragilitatea economiei zonei euro

144 afișări
Imaginea articolului Euro a coborât sub 1,3 dolari pentru prima oară în ultimele două luni, din cauza problemelor Spaniei

Euro a coborât sub 1,3 dolari pentru prima oară în ultimele două luni, din cauza problemelor Spaniei

Randamentul obligaţiunilor Spaniei pe termen de zece ani a urcat luni peste nivelul de 6% pentru prima oară în acest an, din cauza îngrijorării în creştere a investitorilor referitoare la capacitatea ţării de a-şi ţine finanţele sub control.

La 9:00, ora Londrei, euro era tranzacţionat în scădere cu 0,5%, la 1,3018 dolari pe unitate, după ce a coborât la 1,2995 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins după 16 februarie, transmite Bloomberg.

Euro a coborât cu 0,5% şi faţă de lira sterlină, la 82,1 pence pe unitate, nivel minim după septembrie 2010.

Moneda unică europeană s-a depreciat faţă de 13 din 16 monede importante ale lumii, după ce Jaime Garcia-Legaz, secretar de stat în Ministerul spaniol al Economiei, a declarat vineri, într-un interviu, că Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să intervină şi să cumpere obligaţiuni suverane.

"Euro este sub o anumită presiune din cauza problemelor din ţările periferice alei zonei euro, mai ales că Spania a emis obligaţiuni săptămâna trecută", a declarat Jeremy Streatch, director la Canadian Imperial Bank of Commerce în Londra.

Premierul spaniol Mariano Rajoy are dificultăţi în convingerea investitorilor că poate aduce sub control finanţele ţării, după ce luna trecută a anunţat că Spania nu poate respecta ţinta deficitului bugetar de 4,4% din PIB convenită pentru acest an cu Comisia Europeană. Noul obiectiv stabilit cu autorităţile europene este un deficit bugetar de 5,3% din PIB.

Spania urmează să facă în această săptămână noi emisiuni de titluri pe 12 luni, 18 luni, precum şi de obligaţiuni cu maturitate în 2014 şi 2022.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici