Euro s-ar putea deprecia luni din cauza zvonurilor că Grecia vrea să renunţe la monedă

Euro s-a putea deprecia accentuat luni, în urma zvonurilor că Grecia a evocat posibilitatea ieşirii din zona euro la o întâlnire a mai multor miniştri de Finanţe din zona euro, potrivit estimărilor unor analişti chestionaţi de The Guardian.

3141 afișări
Imaginea articolului Euro s-ar putea deprecia luni din cauza zvonurilor că Grecia vrea să renunţe la monedă

Euro s-ar putea deprecia luni din cauza zvonurilor că Grecia vrea să renunţe la monedă (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Răspunsul investitorilor va fi, probabil, vânzarea euro. Cred că moneda euro ar trebui să fie la paritate cu dolarul, nu la 1,44 de dolari pentru o unitate. Nu ştiu cum a ajuns la acest nivel", a afirmat Jonathan Loynes, analist la Capital Economics.

Presa europeană a scris vineri că guvernul elen a ridicat problema ieşirii din zona euro într-o reuniune a miniştrilor de Finanţe din cele mai mari economi ale uniunii monetare.

Oficiali ai statelor din zona euro au negat, iniţial, că o astfel de întâlnire are loc, însă ulterior au admis că miniştrii de Finanţe din Germania, Franţa şi Italia discută, într-un castel din Luxembourg, cu omologul grec George Papaconstantinou despre rezolvarea problemei datoriilor elene.

Informaţiile din presă au fost, însă, negate de Atena.

"La această reuniune nu s-a discutat despre ieşirea Greciei din zona euro, aşa cum au indicat anumite surse din media, din interese proprii", a afirmat Papaconstantinou.

Germania a negat, de asemenea, că au fost dicuţii legate de renunţarea Greciei la euro.

Analiştii arată, însă, că în timpul crizelor financiare din zona euro au fost dezminţiri repetate, urmate de o răsturnare a situaţiei cu 180 de grade.

"Seamănă un pic cu preşedintele unui club de fotbal care zice «Ne bazăm 100% pe antrenor». Asta spune de obicei înainte de a-l demite", a afirmat Erik Britton, analist la Fathom.

Şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a negat la rândul său că Grecia vrea să renunţe la zona euro, însă a declarat că pe agenda întâlnirii miniştrilor de Finanţe din uniunea monetară de pe 16 mai va figura ajustarea programului destinat Atenei.

Grecia a primit anul trecut un pachet financiar extern de 110 miliarde de euro prin care a evitat intrarea în incapacitate de plată, însă investitorii sunt tot mai convinşi că statul nu-şi va putea onora obligaţiile, având în vedere recesiunea acută prin care trece economia.

Restructurarea datoriilor ar putea însemna prelungirea scadenţelor anumitor împrumuturi sau măsuri mai drastice precum forţarea investitorilor să accepte reducerea valorii obligaţiunilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici