Euro se depreciază, iar acţiunile europene cresc, în aşteptarea deciziei BCE

Moneda euro s-a depreciat joi în raport cu dolarul american şi alte valute de referinţă, iar acţiunile europene urcă şi se apropie de maximul ultimelor cinci săptămâni, în aşteptarea deciziei de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE).

819 afișări
Imaginea articolului Euro se depreciază, iar acţiunile europene cresc, în aşteptarea deciziei BCE

Euro se depreciază, iar acţiunile europene cresc, în aşteptarea deciziei BCE (Imagine: Shutterstock)

Pieţele se aşteaptă la o nouă majorare a dobânzii de politică monetară din partea BCE, însă atenţia investitorilor continuă să se concentreze în jurul crizei datoriilor de stat din zona euro.

BCE va majora probabil dobânda pentru cea de-a doua oară în acest an după reuniunea de joi a Consiliului Guvernator. Totodată, BCE ar trebui să reitereze că Grecia nu trebuie să intre în default (incapacitate de plată), semnalând că nu va da înapoi pe această chestiune.

Un alt eveniment important este licitaţia de obligaţiuni de stat a Spaniei, care vrea să plaseze titluri de 3 miliarde euro, testând apetitul investitorilor la o zi după ce Moody's a retrogradat ratingul Portugaliei în categoria "junk". Decizia a determinat creşterea dobânzilor pentru statele de la periferia zonei euro.

Euro s-a depreciat cu 0,1% faţă de dolar, la 1,4296 dolari pe euro, în timp ce bursele europene sunt în creştere cu 0,25%.

Indicele bursier global MSCI stagnează, iar acţiunile chineze s-au depreciat cu 0,6% după ce Beijingul a ridicat dobânda de politică monetară pentru a treia oară de la începutul anului, pentru a combate inflaţia cu preţul încetinirii creşterii economice. Bursele emergente sunt în creştere cu 0,2%.

Preţul petrolului pentru piaţa americană a crescut cu 0,6%, la 97,25 dolari pe baril, după publicarea datelor oficiale care au arătat că stocurile de ţiţei din SUA au scăzut peste aşteptări săptămâna trecută.

Între timp, moneda americană evoluează stabil în raport cu un coş de valute de referinţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici