Eurobank: Preţurile locuinţelor s-au redus până la nivelurile din 2006. În ultimul an s-au stabilizat

Preţurile locuinţelor s-au redus în medie cu 8,5% pe an, de la momentul de vârf al pieţei imobiliare, consemnat în trimestrul al doilea al anului 2008, cumulând o contracţie totală de 41%, astfel că nivelurile actuale sunt similare cu cele din 2006, potrivit Eurobank Property Services (EPS).

Eurobank: Preţurile locuinţelor s-au redus până la nivelurile din 2006. În ultimul an s-au stabilizat (Imagine: Thomas Dan / Mediafax Foto)

Indicele rezidenţial EPS arată că în primul trimestru din 2014 preţurile rezidenţiale la nivel naţional au scăzut cu 2% faţă de trimestrul precedent, după o creştere trimestrială anterioară pozitivă. Faţă de primul trimestru din 2013, preţurile s-au redus cu 0,6% (de la an la an), ceea ce indică o piaţă stabilizată, mai ales dacă se ia în considerare tendinţa sezonieră de a avea preţuri reduse în sezonul rece.

"De la momentul de vârf al pieţei imobiliare, consemnat în cel de-al doilea trimestru al anului 2008, preţurile rezidenţiale la nivel naţional au înregistrat scăderi medii anuale de -8,5%, cumulând o scădere totală de 41%, preţurile actuale fiind la nivelul celui de-al doilea şi celui de-al treilea trimestru din 2006, chiar înainte de «bula imobiliară»", se arată într-un comunicat al EPS.

Analiza pe zone ale Capitalei arată că preţurile pentru zona centrală au rămas stabile în primul trimestru al anului, după o fluctuaţie a indexului în trimestrele anterioare, şi au înregistrat o creştere de 2,5% faţă de primul trimestru din 2013 (de la an la an), stabilind o tendinţă de creştere a pieţei de top la nivel naţional pentru o perioadă de peste un an.

Pe de altă parte, preţurile pentru zona periferică a Bucureştiului au continuat să înregistreze scăderi mai mari decât nivelul naţional, ajungînd până la 2,3% în perioada menţionată. În mod similar, preţurile rezidenţiale din Ilfov s-au redus cu 2,1% faţă de primul trimestru din 2013 (de la an la an).

Cea mai semnificativă creştere a preţurilor rezidenţiale la nivelul diviziunilor regionale ale indexului rezidenţial EPS este înregistrată de partea de nord, cu o creştere a preţurilor de 2% faţă de trimestrul precedent şi de 5,6% (de la an la an) faţă de perioada similară a anului precendent, având o tendinţă consecventă de creştere începând cu mijlocul lui 2012. Zona de nord este diviziunea cu cele mai mici preţuri rezidenţiale la nivel naţional şi creşterea recentă poate fi explicată prin faptul că ajustarea preţurilor a fost începută înaintea celorlalte diviziuni.

Şi în centru preţurile au crescut cu 2% de la an la an, fără fluctuaţii semnificative ale indexului. Moldova şi Muntenia au înregistrat, de asemenea, un comportament stabil al preţurilor timp de mai multe trimestre. Cele mai abrupte scăderi de preţuri au fost înregistrate de diviziunea vest (3,8%), urmată de Sud şi de Bucureşti & Ilfov. Restul diviziunilor prezintă un index cu reduceri moderate de preţuri.

Dintre marile oraşe regionale ale României, Ploieşti a înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor rezidenţiale, cu o rată de 7,5%, faţă de perioada similară a anului precent, acesta fiind urmat de Braşov, Constanţa şi Galaţi. Cele mai abrupte scăderi de preţuri în aceeaşi perioadă au fost înregistrate de Brăila, Oradea şi Craiova, deşi în cazul primelor două oraşe evoluţiile înregistrate de index par să fi fost afectate de fluctuaţii aleatorii. Restul oraşelor prezintă preţuri stabile.

Dintre tipurile de proprietăţi analizate de indicele rezidenţial EPS, apartamentele au avut performanţe sub nivelul mediu, atât în Bucureşti, cât şi la nivel naţional, faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. Proprietăţile noi din Bucureşti au rămas relativ stabile în ultimele 4 trimestre, iar la nivel naţional proprietăţile noi au fost afectate mai puternic in comparaţie cu indicele naţional general.

Eurobank Property Services este o subsidiară a grupului Eurobank.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 4 comentarii
Taguri:
LOCUINŢE ,
PREŢURI ,
COMENTARII
 • ca 30 apr 2014

  asa s-au stabilizat in fiecare an in 2009 pana acum.... articole de 2 lei platite pentru a dezinforma si putinii creduli

 • catalin 29 apr 2014

  @nona
  da, asa si trebuie, au credite ca asa au vrut, nu le-a bagat nimeni cu fortza pe gat.'
  ref la eurofas prop serv... sau cum se numeste... dezinformarea se pedepseste in alte tari...
  ar trebui si la noi... sunt multi hoti... unii nu fura in autobuz din buzunare... fac dezinformare

 • Dumitru 28 apr 2014

  EUROBANK PROPERTY SERVICES S.A., o firma de apartament cu 13 angajati in 2012, care e inconsecventa in prezentarea propiei situatii financiare, dar specializata in deinformari privind piata imobiliara. Recomandare: sa se raporteze la preturile din 2001/2002, acelea au fost preturi apropiate de realitatea…

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Momentul în care audienţele au luat-o razna. Scene memorabile în direct. „Am un talent deosebit!”