Eurobank susţine că are suficient capital chiar şi în scenariul advers al BCE, şi nu vinde Bancpost

Preşedintele executiv al Bancpost George Georgakopoulos afirmă că banca-mamă EFG Eurobank deţine capital suficient după majorarea din acest an, în ciuda testelor de stres realizate de BCE pe cifrele de la 31 decembrie 2013, acoperind şi scenariul advers dacă se ia în calcul planul de restructurare.

123 afișări
Imaginea articolului Eurobank susţine că are suficient capital chiar şi în scenariul advers al BCE, şi nu vinde Bancpost

Eurobank susţine că are suficient capital chiar şi în scenariul advers al BCE, şi nu vinde Bancpost (Imagine: Florin Novac/Mediafax Foto)

Georgakopoulos a arătat că după majorarea capitalului cu 2,9 miliarde euro, pe scenariul static de bază, EFG are un supliment de capital 582 de milioane euro, faţă de cerinţa minimă de 8%, în timp ce pe scenariul advers derulat de BCE rezultă un deficit de capital de 1,76 miliarde euro.

Cu toate acestea, EFG a convenit cu Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană că, în urma aplicării planului de restructurare al băncii, necesarul de capital va scădea drastic şi ar rezulta un surplus de 2,4 mililarde euro în scenariu macreoeconomic de bază şi un deficit de numai 18 milioane euro în scenariul macroeconomic advers.

"Aşa cum a anunţat şi Banca Centrală a Greciei, într-un comunicat pe pagina de web a instituţiei, Eurobank nu are, în fapt, nevoie de capital suplimentar, chiar dacă testele pe datele de la finele anului trecut arată altceva, pentru că între timp a avut loc o majorare de capital de 2,9 miliarde euro", a explicat George Georgakopoulos.

Potrivit testului de stres derulat de BCE pe datele financiare de la 31 decembrie 2013, EFG Eurobank se află printre cele 25 de instituţii de credit din Europa care nu s-au încadrat în cerinţele minime de capital. Astfel, în scenariul macroeconomic de bază în termeni statici, EFG Eurobank avea o rată de adecvare a capitalului de rang 1 de 2%, ceea ce ar fi cerut o majorare de capital de 2,28 miliarde euro.

În urma majorării de capital de 2,9 miliarde euro realizată în acest an, rezultă un "excedent" de 582 de milioane euro.

În scenariul advers derulat de BCE a rezultat un deficit de capital de 1,76 miliarde euro, incluzând şi majorarea de capital de 2,9 miliarede euro, dar pe evaloarea dinamică, unde sunt luate în considerare efectele programului de restructurare, EFG ar avea un excedent de 2,4 miliarde euro în scenariul de bază şi un uşor deficit, de 18 milioane euro în scenariul advers.

George Georgakopoulos susţine că planul de restructurare nu prevede vânzare de active, precizând că nu se pregăteşte vânzarea sucursalei din România. Cu toate acestea, Georgakopoulos nu a putut exclude ipoteza vânzării Bancpost în următorii ani.

Bancpost a încheiat primele nouă luni cu un bilanţ de 2,6 miliarde euro, din care 1,6 miliarde euro reprezintă creditele pentru firme şi populaţie. Banca nu mai deţine, practic, linii de finanţare de la banca-mamă, raportul credite/depotie fiind de 75%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici