Excepţie de la Guvern pentru 2013: Autorităţile locale vor închiria şi folosi maşini în leasing

Autorităţile locale vor primi acordul Guvernului ca, pe parcursul acestui an, să închirieze sau să folosească maşini în leasing operaţional, prin excepţie de la interdicţia aplicată din 2009 pentru toate instituţiile publice, cu argumentul că lipsa autoturismelor generează blocaje în activitate.

2215 afișări
Imaginea articolului Excepţie de la Guvern pentru 2013: Autorităţile locale vor închiria şi folosi maşini în leasing

Excepţie de la Guvern pentru 2013: Autorităţile locale vor închiria şi folosi maşini în leasing (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Acceptul pentru astfel de achiziţii va fi acordat de Guvern prin ordonanţă iniţiată de ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea.

Autorităţilor şi instituţiilor publice li s-a interzis în 2009 să achiziţioneze, să cumpere sau să preia în leasing autoturisme şi mobilier, exceptate fiind doar structurile nou-înfiinţate şi numai în primul an de funcţionare, achiziţiile pentru realizarea proiectelor finanţate din împrumuturi, fonduri externe nerambursabile, donaţii şi sponsorizări şi autoturismele cumpărate în cadrul Programului "Rabla".

Interdicţia a fost prelungită succesiv în ultimii ani.

"OU 34/2009 instituie interdicţia, pentru autorităţile administraţiei publice locale, de a achiziţiona, prelua în leasing sau închiria autoturisme. Având în vedere faptul că, din 2009 până în prezent, autorităţilor locale le-a fost opozabilă prevederea, acestea întâmpină greutăţi în desfăşurarea activităţii curente. O mare parte a activităţilor de la nivelul autorităţilor executive, precum cele din domeniul autorităţii tutelare, asistenţei sociale, patrimoniului, cadastrului, urbanismului, gospodăririi comunale, presupun deplasări pe raza unităţii administrativ teritoriale, iar lipsa autoturismelor în dotare îngreunează realizarea atribuţiilor, produce blocaje şi are impact asupra satisfacerii interesului cetăţenilor", este argumentul prezentat în ordonanţă.

În consecinţă, bazându-se pe faptul că Guvernul este abilitat să emită ordonanţe în domeniul finanţelor publice şi economiei, cu "posibilitatea de reglementare a unor măsuri financiar-fiscale", Guvernul va institui, pentru anul 2013, o excepţie în favoarea autorităţilor locale, cărora le va permite să încheie contracte de leasing operaţional sau de închiriere pentru autoturisme.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că instituţiile publice pot cumpăra maşini care să nu aibă un motor mai mare de 1,6 litri şi să nu coste mai mult de 18.000 euro cu TVA.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat atunci că decizia Guvernului de a cumpăra maşini, cu o valoare de până în 18.000 de euro, este "una din măsurile neinspirate" pe final de an, apreciind că, dacă au rămas bani necheltuiţi, ar fi putut fi folosiţi la plata facturilor restante la ministere.

Premierul Victor Ponta a precizat însă că preţul maxim stabilit şi capacitatea cilindrică "îndeamnă" către cei doi producători din România, Guvernul neavând "voie să spună" ca autorităţile să cumpere autoturisme doar din ţară pentru că ar încălca norme UE.

Companiile care produc autoturisme în România sunt Dacia şi Ford.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici