Video EXCLUSIV - Blejnar: Încep controlul la 400 persoane cu venituri de 3 mil. euro şi deţineri de 20 mil euro - VIDEO

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, care va conduce Direcţia de Verificări Fiscale, anunţă că verificarea persoanelor cu venituri mari va începe în partea a doua a anului cu un prim lot de 300-400 persoane care anul trecut au avut venituri de peste 3 milioane euro şi deţineri de peste 20 milioane euro

Într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, Blejnar precizează că, pe lângă această categorie de persoane cu venituri mari care va fi monitorizată şi verificată de aparatul central al ANAF, prin intermediul serviciilor judeţene vor fi controlate şi celelalte persoane fizice.

"Din acest an, după prelucrarea Declaraţiilor 200, deci după 25 mai termenul limită de depunere, prelucrând bazele de date, vom elabora o listă cu în jur de 300-400 persoane, după două mari criterii: venituri de peste 3 milioane de euro în anul 2011 şi deţineri de peste 20 milioane euro. Desigur că, pe lângă această categorie care va fi monitorizată şi verificată de aparatul central al ANAF, am constituit servicii în fiecare judeţ şi sector al municipiului Bucureşti care se vor ocupa de verificarea persoanelor fizice şi de modul în care îşi plătesc impozitele şi taxele, persoanele care nu sunt în categoria primelor 300", a spus Blejnar.

Întrebat câţi bani au transferat în afara ţării românii bogaţi, fostul şef ANAF răspunde că nu dispune de asemenea informaţii şi că nici nu au fost verificate până în prezent conturi din bănci străine, deoarece cadrul legal care permite impozitarea cu 16% a veniturilor a căror sursă nu poate fi identificată a fost reglementat abia în decembrie 2010.

Potrivit unui document guvernamental prezentat de MEDIAFAX la finele lunii martie, ANAF va începe acţiunile de control în cazul marilor averi, cu scopul impozitării, odată cu prelucrarea declaraţiei de venit pe anul trecut, care trebuie depusă cel târziu la 25 mai, prin intermediul unei direcţii al cărei personal a fost limitat la 50 posturi.

Acţiunile de control vor fi iniţiate în baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform căreia persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.

Înfiinţarea departamentului care să verifice persoanele cu mari averi a fost însă autorizată de Guvern abia la jumătatea anului 2011, cu o schemă de personal limitată la 50 posturi, fără să fie anunţată şi o dată de începere a acţiunilor de control.

În luna februarie, şeful Guvernului a cerut miniştrilor şi şefilor de autorităţi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de două luni, să verse la buget venituri reprezentând cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a două miliarde de euro, în special din acţiuni împotriva contrabandei cu alcool şi produse vegetale.

El a precizat atunci că impunerea unui plafon ridicat de venituri obţinute într-un termen foarte scurt din combaterea evaziunii nu presupune o "capcană" pentru demiterea şefului ANAF, ci o metodă prin care va fi stabilită eficienţa fiecărei persoane implicate.

Marţi, la împlinirea acestui termen, Sorin Blejnar a fost revocat de la conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în urma unei discuţii avute cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Blejnar a afirmat că ţinta stabilită pentru ANAF privind veniturile la buget nu este realizabilă.

El va rămâne însă să coordoneze procesul de verificare a persoanelor cu venituri mari.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 11 comentarii
Taguri:
BLEJNAR ,
CONTROL ,
COMENTARII
 • marian 23 apr 2012

  Domnule Blejnar , atunci cand incepeti acel " control " sa nu uitati sa incepeti cu averea dumneavoastra...ca doar n-o sa pretindeti ca atata timp cat ati fost sef la ANAF n-ati adunat o avere de ...macar 3 milioane de E ! Pai numai "casa" in care locuiti valoreaza cel putin jumatate…

 • ionita 23 apr 2012

  Domnule Blejenar ,
  Eu unul nu pot intelege de ce va trebuie atita timp ca sa incepeti controlul averilor cele mari ,si de ce-l tot aminati .
  Toti se lauda cu averile ,le-au facut de pe un an pe altul ,eu muncesc de o viata ,dar avere tot nu am facut !!!.

 • livia 23 apr 2012

  Adica Sorin Blejnar incepe sa se controleze pe sine,apoi ii vine randul teroristului international; Traian Basescu.De costel casuneanu, complicele lui Traian Basesuc l-a spalat bani facuti din crima organizata are cumva curajul sa se atinga,dar de Ioana Basescu, dar de Doina Ungureanu?

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
„În 20 de ani nu vom mai fi români”. TEORIA IREALĂ care adânceşte cele mai negre temeri ale românilor