EXCLUSIV - CFR Călători închiriază toate spaţiile publicitare pentru a face rost de bani şi taie din servicii

CFR Călători va închiria toate spaţiile publicitare disponibile, pentru a-şi majora în acest an veniturile cu şase procente, şi va încerca să găsească, împreună cu Ministerul Finanţelor, o schemă de reducere a arieratelor cu 300 milioane lei, până la sfârşitul lunii iunie a acestui an.

661 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - CFR Călători închiriază toate spaţiile publicitare pentru a face rost de bani şi taie din servicii

EXCLUSIV - CFR Călători închiriază toate spaţiile publicitare pentru a face rost de bani şi taie din servicii (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Măsurile de creştere a veniturilor companiei CFR Călători au fost impuse Guvernului de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi incluse în scrisoarea de intenţie convenită în urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie.

Documentul relevă totodată că CFR Călători va angaja un consultant care să stabilească, până la sfârşitul lunii mai, pachetul social minim de servicii care trebuie asigurat populaţiei în raport cu cheltuielile aferente, analiză care să fie urmată imediat de "acţiuni corespunzătoare".

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, în vara anului trecut, că Guvernul va lua în calcul închiderea unor tronsoane feroviare incluse în pachetul minim social, cu rute pe care în prezent sunt menţinute în circulaţie trenuri de persoane din considerente sociale, dacă veniturile colectate din serviciile prestate nu însumează cel puţin jumătate din nivelul estimat.

Reanalizarea necesităţii de menţinere a acestor rute în funcţie de încasări va reprezenta o clauză care va fi introdusă, prin act adiţional, în contractul încheiat de stat cu fiecare operator feroviar de călători, iar gradul de colectare a veniturilor va fi verificat trimestrial.

Pachetul minim social cuprinde un număr de trenuri de persoane şi trasee menţinute în funcţiune din considerente sociale şi pentru garantarea liberei circulaţii a persoanelor, chiar dacă din serviciile prestate sunt înregistrate pierderi. O parte dintre aceste trasee sunt operate de către firme private, cu subvenţii plătite de stat.

Pachetul minim social este stabilit de către ministerul de resort anual, pentru întreaga reţea de cale ferată.

CFR Călători se află pe lista companiilor monitorizate de FMI şi la care urmează să fie numit un manager privat, Guvernul urmând să reducă gradul de subvenţionare bugetară a tarifelor de călătorie cu trenul.

Operatorul de transport feroviar, care înregistrează plăţi restante de 484 milioane lei, a majorat preţul tarifelor de călătorie la mijlocul lunii august cu 18%, ca parte a strategiei de eficientizare a activităţii.

Pentru anul trecut, compania estimează venituri de 2,5 miliarde lei şi cheltuieli în aceeaşi sumă, sperând că nu va înregistra pierderi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici