EXCLUSIV: Franks: Arieratele statului au fost aproape eliminate. Atenţia va fi asupra companiilor

Arieratele statului la nivel central au fost aproape eliminate, iar la nivel local legislaţia permite un control mai bun, astfel că în viitorul acord atenţia va fi orientată spre datoriile companiilor de stat, care sunt o problemă serioasă, afirmă şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

50 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Franks: Arieratele statului au fost aproape eliminate. Atenţia va fi asupra companiilor

Rafinăria Oltchim (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"La nivel central şi la nivelul asigurărilor sociale suntem foarte aproape să eliminăm în totalitate arieratele. Este o realizare foarte importantă în cadrul programului. Vrem să ne asigurăm că în viitor facturile neplătite sunt achitate înainte ca ele să devină arierate", a declarat Franks pentru MEDIAFAX.

El a arătat că cea mai mare problemă în viitorul program o constituie arieratele din sectorul companiilor de stat, care sunt cu mult mai mari decât cele guvernamentale.

"Este o zonă (arieratele companiilor de stat - n.r.) pe care nu ne-am axat în acordul actual şi asupra căreia ne vom îndrepta atenţia în viitor", a spus Franks.

Oficialul FMI a adăugat că sunt mai multe metode prin care poate fi rezlvată problema arieratelor acumulate de companiile de stat.

Prima soluţie ar fi ca societatea respectivă să devină viabilă din punct de vedere financiar, astfel încât să aibă suficienţi bani pentru a plăti datoriile.

În cazul în care o astfel de soluţie nu va putea fi realizabilă, există varianta unui acord cu creditorii pentru restructarea datoriilor sau, în ultimă instanţă, declararea falimentului.

"Arieratele din acest sector sunt cu mult mai mari decât cele de la nivel central. Este o problemă serioasă, care trebuie rezolvată, dar va necesita timp pentru a dezvolta întreaga strategie", a continuat şeful misiunii FMI în România.

Franks a reiterat că FMI nu va impunce condiţii privind privatizarea anumitor companii de stat, decizia privind vânzarea, restructurarea sub acţionariatul statului sau închiderea acestora aparţinând statului.

În noul acord cuFMI, lista societăţilor de stat monitorizate va fi extinsă prin includerea unor companii precum Tarom, Poşta Română, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Transilvania Nord pentru a fi urmărite atât pierderile, cât şi arieratele.

Guvernul s-a angajat prin scrisoarea de intenţie transmisă FMI, document prezentat de MEDIAFAX în luna februarie, să vândă pachetele majoritare de acţiuni la câteva companii din sectorul energetic, dacă nu va reuşi să înfiinţeze în acest an Electra şi Hidroenergetica, şi, în acelaşi timp, să pregătească cedarea unor participaţii minoritare la societăţile care urmau să facă parte din cele două companii.

De asemenea, preţurile la care companiile de stat care vând electricitate şi gaze prin contracte bilaterale vor fi ajustate până la nivelul pieţei cât mai curând posibil permite legislaţia, iar noile acorduri bilaterale vor fi încheiate transparent şi nediscriminatoriu prin intermediul OPCOM.

În scrisoarea de intenţie se spune că atât Compania Naţională a Huilei Petroşani (CNH), cel mai mare datornic la bugetul de stat, cât şi producătorul de energie Termoelectrica vor lichida activele neviabile.

Un cosultant recunoscut internaţional va pregăti privatizare Oltchim Râmnicu-Vâlcea, licitaţia pentru vânzarea companiei fiind prevăzută pentru mijlocul anului 2012.

În sectorul transporturilor, CFR va închide 20% din reţeua feroviară dacă nu găseşte un investitor pentru întreţinerea liniilor, CFR Călători va majora tarifele pentru o mai bună acoperire a costurilor, iar Metrorex şi RATB vor creşte preţurile cu mai mult decât rata inflaţiei

Guvernul va scoate la vânzare un pachet minoritar de acţiuni de la CFR Marfă până la finele anului, urmând să privatizeze operatorul de transport atunci când condiţiile pieţei o vor permite, şi va căuta un investitor strategic pentru Tarom, tot în acest an. Privatizarea companiei de de transport aerian va avea loc atunci când condiţiile pieţei o vor permite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici