EXCLUSIV - Franks: Vom discuta implicaţiile reorganizării teritoriale. Sunt necesare studii aprofundate

Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat pentru MEDIAFAX că va analiza la Bucureşti împreună cu autorităţile române implicaţiile economice pe care le are reorganizarea administrativ-teritorială, menţionând că sunt necesare "studii aprofundate" înainte de o astfel de decizie.

422 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Franks: Vom discuta implicaţiile reorganizării teritoriale. Sunt necesare studii aprofundate

EXCLUSIV - Franks: Vom discuta implicaţiile reorganizării teritoriale. Sunt necesare studii aprofundate

"Am nevoie de mai multe date pentru a exprima o opinie referitoare la acest subiect. Implicaţiile economice ale acestei propuneri necesită studii aprofundate şi nu mă simt deocamdată în măsură să exprim un punct de vedere", a afirmat oficialul FMI.

Întrebat dacă autorităţile române au cerut FMI o poziţie referitoare la implicaţiile economice ale reorganizării teritorile, Franks s-a rezumat să afirme doar că va discuta această chestiune la următoarea misiune de evaluare a acordului.

Preşedintele Băsescu a declarat, în 19 mai, la o conferinţă organizată de "Ziarul Financiar", că speră ca în 2012 să fie adoptată o soluţie pentru reorganizarea administrativă a ţării, întrucât acum nu poate fi stimulată dezvoltarea, din cauză că se iau decizii pe suprafeţe mult prea mici, judeţele.

În 26 mai, Băsescu declara că pentru reorganizarea administrativă a României nu este necesară modificarea Constituţiei şi că această schimbare trebuie făcută pe modelul actualelor regiuni de devoltare.

Aceasta a fost de altfel şi tema unei întâlniri Băsescu-Boc-lideri PDL, de la sfârşitul lunii mai, în PDL apărând şi reacţii negative faţă de o astfel de iniţiativă.

În 7 iunie, Băsescu afirma, la Londra, la o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri britanic, că o reorganizare administrativă s-ar putea face în România în acest an, pentru a diminua birocraţia şi a lăsa comunităţile să acţioneze în acord cu propriile decizii.

O zi mai târziu, şeful statului cerea explicit Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin înlocuirea celor 41 judeţe cu 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti, arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie.

Opoziţia s-a declarat împotriva reorganizării, pronunţându-se pentru iniţierea unor referendumuri locale pe acest subiect.

În 21 iunie, la Palatul Cotroceni, au avut loc consultări ale şefului statului cu partidele parlamentare pe tema reorganizării administrative. PSD şi PNL au părăsit discuţiile.

În urma acestor discuţii, a apărut varianta "8 plus 2", adică opt judeţe şi Covasna şi Harghita, soluţie respinsă însă de UDMR.

Nici în coaliţie nu s-a ajuns la o soluţie de compromis, subiectul reorganizării fiind amânat luni, pentru toamnă, la o lună şi jumătate de la lansarea temei de către Băsescu.

În Parlament, şeful statului a acuzat PDL de lipsă de apetit faţă de tema reorganizării administrative, dar a avertizat că nu abandonează acest obiectiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici