EXCLUSIV: Guvernul şi FMI vor lua în considerare reducerea impozitării doar dacă economia îşi revine

Guvernul şi FMI au convenit să ia în considerare reducerea impozitării forţei de muncă doar dacă economia îşi va reveni şi va crea suficient "spaţiu fiscal", până atunci sistemul de impozitare urmând să rămână neschimbat, relevă scrisoarea suplimentară de intenţie agreată cu instituţia financiară

21 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Guvernul şi FMI vor lua în considerare reducerea impozitării doar dacă economia îşi revine

EXCLUSIV: Guvernul şi FMI vor lua în considerare reducerea impozitării doar dacă economia îşi revine (Imagine: Mediafax Foto)

"Vom limita modificările ad hoc ale sistemului de impozitare, pentru a asigura predictibilitate şi stabilitate. Odată ce vom fi ferm pe drumul cel bun spre a îndeplini ţinta de deficit, vom efectua - cu asistenţa FMI şi în consultare cu Comisia Europeană şi Banca Mondială - o revizuire cuprinzătoare a sistemului de impozitare. Dacă revenirea economiei va crea suficient spaţiu fiscal, vom lua în considerare o reducere graduală a taxării forţei de muncă", se arată în scrisoarea convenită cu FMI la finalul misiunii din octombrie-noiembrie şi obţinută de MEDIAFAX.

Guvernul arată că au fost înregistrate întârzieri în ratificarea de către Parlament a unor măsuri de austeritate convenite în luna iunie, dar spune că se aşteaptă ca procedura să fie încheiată odată cu aprobarea bugetului pentru 2011. Aprobarea de către Parlament a bugetului pentru anul viitor, inclusiv cu avizarea TVA de 24%, este prezentată în document drept o acţiune prioritară pentru autorităţile române.

Tot ca o acţiune prioritară este indicată şi adoptarea legii pensiilor, Guvernul asigurănd FMI că actul normativ va fi avizat de Parlament în luna noiembrie şi promulgat de şeful statului la jumătatea lunii decembrie.

O misiune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale s-a aflat în România, în perioada 20 octombrie-1 noiembrie, pentru evaluarea acordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţile române pentru încheierea unei noi înţelegeri.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România a primit până acum tranşe în valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond şi de 3,65 miliarde euro de CE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici