EXCLUSIV: Metrorex şi RATB vor majora tarifele cu mai mult decât inflaţia

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) că va modifica legislaţia astfel încât să permită regiilor de transport Metrorex şi RATB să majoreze tarifele cu mai mult decât rata inflaţiei, pentru ca aceste companii să îşi poată acoperi cheltuielile curente din venituri.

109 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Metrorex şi RATB vor majora tarifele cu mai mult decât inflaţia

EXCLUSIV: Metrorex şi RATB vor majora tarifele cu mai mult decât inflaţia (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Noua lege va stabili şi înfiinţarea unei noi "autorităţi metropolitane de tranzit", care va supraveghea cele două regii de transport public, relevă scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI la finalul evaluării din ianuarie-februarie, obţinută de MEDIAFAX.

"Vom promova o legislaţie care să stabilească o nouă autoritate metropolitană de tranzit care va supraveghea Metrorex împreună cu sistemul de transport public de suprafaţă din Bucureşti-RATB. Legea va permite de asemenea ajustări mai mari de tarife, dincolo de indexarea cu rata inflaţiei, în acord cu planul strategic de acoperire a cheltuielilor curente prin venituri şi a cheltuielilor de capital prin subvenţii", se arată în document.

În ultimii ani, tarifele Metrorex şi RATB au fost majorate, de regulă, prin raportare la nivelul inflaţiei.

Sursa citată mai relevă că Metrorex şi-a propus să reducă totalul costurilor cu mentenanţa cu 30% până la sfârşitul acestui an.

În precedenta scrisoare de intenţie, Guvernul s-a angajat faţă de FMI că va creşte tarifele practicate de zece companii publice care înregistrează cele mai mari pierderi, inclusiv de CFR Călători, CFR Marfă, Metrorex, Termoelectrica şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale s-a aflat în România, în intervalul 25 ianuarie-8 februarie, pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care a fost analizat nivelul de îndeplinire a obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi negociate condiţiile pentru încheierea unui nou acord, de tip preventiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici