EXCLUSIV: Ministerul Finanţelor a transmis FMI că ar putea lansa la finele anului prima emisiune din programul MTN

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să lanseze prima emisiune în euro din programul de finanţare externă pe termen mediu (Medium Term Notes - MTN) la finele acestui an sau începutul lui 2011, potrivit scrisorii suplimentare de intenţie convenită cu FMI în noiembrie.

22 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Ministerul Finanţelor a transmis FMI că ar putea lansa la finele anului prima emisiune din programul MTN

EXCLUSIV: Ministerul Finanţelor a transmis FMI că ar putea lansa la finele anului prima emisiune din programul MTN (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Strategia de finanţare se va concetra pe lungirea maturităţilor datoriei interne şi consolidarea fondului tampon (buffer). Vom urmări astfel să trecem de la utilizarea faclitiăţilor de gestionare a nevoilor de lichiditate pe termen scurt la creşterea emisiunilor de instrumente pe termen lung în condiţii de piaţă, având ca scop construirea unei curbe a randamentelor. Intenţionăm, de asemenea, să lansăm programul «euro medium term notes» la sfârşitul lui 2010 sau începutul lui 2011, ceea ce ne va menţine prezenţa pe pieţele externe printr-o procedură mai flexibilă şi ne va ajuta să echilibrăm finanţarea între piaţa internă şi internaţională", se spune în scrisoarea suplimentară convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, obţinută de MEDIAFAX.

Cea mai recentă emisiune pe pieţele externe a avut loc în luna martie, când România a mai vândut obligaţiuni în euro pe termen de cinci ani, în valoare de un miliard de euro, cu un cupon de 5%.

"Suntem ferm angajaţi să stabilizăm fondul tampon al Trezoreriei în următoarele luni şi să-l creştem treptat până la echivalentul necesarului de finanţare pentru patru luni", se mai spune în document.

Ministerul Finanţelor a selectat în luna august Erste Bank şi Societe Generale în calitate de aranjori ai emisiunilor din programul cadru de finanţare pe termen mediu.

La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a aprobat un program de împrumuturi pe piaţa externă prin Medium Term Notes (titluri emise pe termen mediu, între 5 şi 10 ani, prin emisiuni repetate, pe baza unui singur prospect - folosit în mod uzual mai mult de către corporaţii, dar şi de către state), cu o valoare de 7 miliarde de euro pentru următorii trei ani.

Oficialii MFP au lăsat să se înţeleagă în ultima perioadă că prima emisiune din programul MTN în euro va fi lansată abia în 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici