EXCLUSIV - Moody’s: Perspectiva ratingului României include incertitudinile politice din anul electoral

Perspectiva stabilă a ratingului României include deja incertitudinile politice care vor persista pe parcursul anului electoral, iar orice guvern, nou sau interimar, va face efortul de menţinere a sprijinului din partea FMI şi UE, a declarat pentru MEDIAFAX analistul Moody’s Sheth Atsi.

322 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Moody’s: Perspectiva ratingului României include incertitudinile politice din anul electoral

EXCLUSIV - Moody’s: Perspectiva ratingului României include incertitudinile politice din anul electoral (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Moody's este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii pe toată perioada crizei financiare.

În prezent, România are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspectivă stabilă.

"Având în vedere prăbuşirea guvernului precedent, în februarie, şi alegerile din acest an, perspectiva ratingului României include un nivel corect al incertitudinilor politice şi de strategie care vor persista pe parcursul acestui an. Votul de neîncredere de astăzi validează această opinie", a spus Sheth.

Moody’s consideră că orice guvern nou sau interimar va face un efort pentru menţinerea sprijinului FMI şi UE, iar agenţia va monitoriza îndeaproape evoluţiile în această privinţă, a arătat analistul.

Scenariul de bază luat în calcul de agenţia de evaluare financiară, chiar şi înainte de votul de neîncredere din Parlament, a fost că în acest an va fi dificilă consolidarea fiscală, având în vedere impactul contracţiei economice din zona euro asupra exporturilor României şi a perspectivei investiţiilor.

Un alt factor luat în considerare de Moody’s a fost reprezentat de presiunile din anul electoral, având în vedere resentimentul populaţiei faţă de măsurile de austeritate.

Analistul a notat totuşi că nivelul actual al datoriei publice a României este relativ scăzut comparativ cu alte ţări cu ratinguri similare, ceea ce susţine profilul de credit al ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici