EXCLUSIV: Neaplicarea OUG 50 la contractele de credit în derulare, precondiţie pentru tranşa FMI

Modificarea OUG 50 privind creditele populaţiei, astfel încât să asigure transparenţă dar şi stabilitate financiară, este una dintre cele 5 precondiţii pentru eliberarea următoarei tranşe, iar la anexa scrisorii suplimentare se precizează că prevederile nu vor fi aplicate contractelor în derulare.

165 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Neaplicarea OUG 50 la contractele de credit în derulare, precondiţie pentru tranşa FMI

EXCLUSIV: Neaplicarea OUG 50 la contractele de credit în derulare, precondiţie pentru tranşa FMI (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Ca o precondiţie, vom lucra cu Parlamentul pentru a ne asigura că Ordonanţa 50 din 2010 va îmbunătăţi transparenţa şi protecţia drepturilor consumatorilor, asigurând, totodată, stabilitatea sistemului financiar şi conformitatea cu prevederile Directivei 48/2008 a Comisiei Europene. În acelaşi timp, ne vom asigura că BNR este singura instituţie autorizată pentru reglementarea activităţii de creditare a băncilor", se arată în scrisoarea suplimentară convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, obţinută de MEDIAFAX.

Pe de altă parte, la anexa scrisorii de intenţie, la capitolul "Precondiţii", este specificată modificarea ordonanţei "astfel încât să nu fie aplicată contractelor în derulare".

Ordonanţa privind creditele de consum se află în dezbatere la Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, după ce a fost aprobată în Senat fără nicio modificare.

O delegaţie condusă de Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), s-a întâlnit săptămâna trecută, la Bruxelles, cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, pentru iniţierea dialogului cu oficialii UE pentru a clarifica aspecte referitoare la unul din articolele ordonanţei privind contractele de credit ale populaţiei.

Comisia a menţionat că a primit mai multe plângeri de la instituţii bancare şi nebancare române care susţin că prevederile articolului 95 din OUG 50/2010, raportate la prevederile articolului 30 din Directiva 2008/48/CE, ar avea implicaţii în ceea ce priveşte principiul retroactivităţii şi ar determina neconcordanţe cu prevederile Directivei. Pe de altă parte, oficialii CE au spus că înţeleg intenţiile autorităţilor române şi vor conlucra pentru găsirea unei soluţii amiabile.

Cerbulescu, a precizat la Bruxelles că OUG 50/2010 este un act normativ complex, prin care se doreşte crearea unui cadru juridic unic pentru contractele de credit destinate consumatorilor, şi reuneşte atât prevederi europene în domeniul contractelor de credit pentru consumatori, cât şi prevederi specifice naţionale, ce nu sunt reglementate prin legislaţia europeană.

ANPC a extins prevederile directivei europene astfel încât noile reglementări să se aplice şi contractelor de creditare aflate în vigoare, inclusiv cele ipotecare, ceea ce a obligat băncile să modifice un număr foarte mare de contracte încheiate cu clienţii.

Alte precondiţii pentru eliberarea următoarei tranşe prevăd ca Parlamentul să aprobe bugetul pe 2011, inclusiv prin includerea ratificării care prevede majorarea TVA de la 19% la 24%, dar şi să plătească firmelor, până la finele lunii noiembrie, aproape în totalitate, arieratele de la bugetul central şi de la bugetul asigurărilor sociale.

Ultimele două precondiţii se referă la aprobarea legii salarizării unitare şi promulgarea reformei pensiilor.

Următoarea tranşă de la FMI urmează să fie eliberată la mijlocul lunii ianuarie şi are o valoare de 769 milioane DST (circa 870 milioane euro).

O misiune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale s-a aflat în România, în perioada 20 octombrie-1 noiembrie, pentru evaluarea acordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţile române pentru încheierea unei noi înţelegeri.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România a primit până acum tranşe în valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond şi de 3,65 miliarde euro de CE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici