EximBank sprijină GFR pentru preluarea companiei de transport feroviar BDZ din Bulgaria

EximBank a aprobat recent un sprijin financiar destinat Grup Feroviar Român (GFR) în vederea cumpărării de către compania deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica a operatorului de transport feroviar de marfă BDZ din Bulgaria.

275 afișări
Imaginea articolului EximBank sprijină GFR pentru preluarea companiei de transport feroviar BDZ din Bulgaria

EximBank sprijină financiar GFR pentru preluarea companiei de transport feroviar BDZ din Bulgaria (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Banca de Export-Import a României - EximBank a aprobat recent un mix de produse pentru Grup Feroviar Român (GFR) în vederea achiziţionării de către a companie a BDZ Freight Services EOOD Bulgaria, compania naţionala de transport feroviar din ţara vecină. Ţinând cont, pe de o parte, de cadrul legal - Legea 96/2000 - potrivit căruia banca efectuează operaţiuni specifice de finanţare şi garantare pentru promovarea investiţiilor româneşti în străinătate, dar şi de strategia EximBank de susţinere a companiilor româneşti cu proiecte în afara ţării, a fost stabilit un parteneriat strategic cu Grup Feroviar Român pentru acordare de sprijin financiar în vederea achizitionării unor companii din afara României", se arată într-un comunicat transmis de EximBank, care nu menţionează ce cuprinde mixul de produse.

GFR, care participă şi la privatizarea CFR Marfă, a anunţat în luna februarie că a îndeplinit cerinţele de calificare şi a intrat pe lista scurtă pentru privatizarea companiei BDZ Cargo din Bulgaria

"Parteneriatul strategic dintre GFR şi EximBank se orientează către alte ţinte de interes din afara României, pe de o parte, şi către activitatea curentă a companiei pe de alta, însă nu ia în considerare, sub nici o formă, o implicare în privatizările din România, nici acum, nici în viitor. Orice companie din România capabilă să-şi extindă activitatea în afara ţării este un potenţial partener al EximBank. Cred că avem companii româneşti care au ajuns la maturitate deplină pe piaţa locală şi care vor şi pot să devină jucători regionali", a declarat în comunicat Traian Halalai, preşedintele EximBank.

EximBank este o instituţie specializată al cărei portofoliu de produse este axat pe cele trei direcţii de acţiune: finanţare, garantare şi asigurare.

Pachetul de finanţare al băncii cuprinde atât credite standard pentru activitatea curentă sau pentru investiţii, cât şi produse specifice cu caracter de ajutor de stat: credite cu dobândă subvenţionată (dobînda este cu cinci puncte procentuale sub dobânda pieţei şi este fixă pe toată perioada de creditare) şi compensarea parţială a dobânzii care permite recuperarea a până la 50% din dobânda plătită pentru creditele de investiţii în lei contractate de la bănci, inclusiv EximBank.

Privatizarea CFR Marfă continuă doar cu Grup Feroviar Român şi asocierea Transferoviar Grup - Donau Finanz, în condiţiile în care plicul depus de americanii de la OmniTRAX nu a conţinut oferta preliminară şi neangajantă.

Privatizarea CFR Marfă are ca termen de finalizare data de 20 iunie şi presupune vânzarea a 51% din acţiunile companiei.

Licitaţia pentru cedarea pachetului majoritar de acţiuni porneşte de la 180 milioane de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici