Experţi: Preţul gazelor în Germania s-ar putea tripla

Consumatorii germani s-ar putea confrunta cu o triplare a preţurilor la gaze în următoarele luni, după ce Rusia a redus livrările către Europa, a declarat un înalt oficial din domeniul energiei, citat de The Guardian.

1455 afișări
Imaginea articolului Experţi: Preţul gazelor în Germania s-ar putea tripla

Experţi: Preţul gazelor în Germania s-ar putea tripla

Rusia a redus cu 40% fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1, invocând motive tehnice pe care Berlinul le consideră ca fiind un pretext, ceea ce a dus la o creştere de patru până la şase ori a preţurilor de pe piaţă, a declarat şeful agenţiei federale germane de distribuţie, Klaus Müller.

Este puţin probabil ca astfel de „salturi uriaşe de preţ” să fie transferate în totalitate către consumatori, a declarat Müller, dar cetăţenii germani trebuie să se pregătească pentru o creştere dramatică a costurilor.

„Este posibilă o dublare sau o triplare", a declarat acesta pentru postul public de televiziune ARD.

Ministerul german al Economiei a anunţat joi cea de-a doua din cele trei etape ale planului de urgenţă în domeniul energiei, avertizând asupra riscului ridicat de penurie pe termen lung ca urmare a blocării sistematice a livrărilor de gaze de către Rusia.

Aşa-numita „fază de alarmă” permite firmelor de utilităţi să transfere preţurile ridicate la gaze către clienţi şi să contribuie astfel la scăderea cererii.

Robert Habeck, ministrul Economiei, a declarat că există o oarecare îngrijorare cu privire la oprirea completă a livrărilor de gaze ruseşti după 13 iulie, când Nord Stream 1 trebuie închis timp de 10 zile pentru o inspecţie anuală.

Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că Vladimir Putin ar putea să nu deschidă din nou robinetul de gaz după întreruperea programată, Habeck a răspuns: „Aş minţi dacă aş spune că nu este un lucru care mă îngrijorează”.

Müller a declarat că Germania ar putea rezista puţin peste două luni fără livrările de gaz rusesc.

Pentru a se pregăti pentru criză, Germania trebuie să economisească gazul şi să îşi diversifice rapid furnizorii, a mai spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici