Extinderile şi noile intrări au reprezentat circa 30% din cererea de birouri în ultimii patru ani

Extinderile şi noile intrări au avut o pondere medie anuală de 30% din cererea totală de spaţii de birouri din Bucureşti din ultimii patru ani, potrivit Colliers, care estimează o creştere în următorii ani a acestui segment al pieţei de birouri, pe care firmele de IT&C au fost cele mai active.

78 afișări
Imaginea articolului Extinderile şi noile intrări au reprezentat circa 30% din cererea de birouri în ultimii patru ani

Extinderile şi noile intrări au reprezentat circa 30% din cererea de birouri în ultimii patru ani

"Evoluţia pieţei de birouri din Capitală poate fi asociată cu cea a unui adolescent care face primii paşi spre maturitate - după câţiva ani de luptă pentru a găsi drumul cel bun, în care am asistat la ascensiunea şi căderile sale, piaţa de birouri locală se îndreaptă acum spre stabilitate şi o creştere durabilă", a declarat, într-un comunicat, Daniela Popescu, head of research în cadrul Colliers International România.

Potrivit unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară, activitatea totală pe piaţa de birouri din Bucureşti a înregistrat o medie de 195.000 metri pătraţi în ultimii patru ani. Anul 2013 a depăşit media perioadei analizate cu 20%, cu un volum total de 250.000 metri pătraţi spaţii de birouri închiriate.

Cererea netă, compusă din toate tranzacţiile de închiriere care reduc efectiv rata de neocupare (extinderi, relocări din stoc necompetitiv şi noi intrări pe piaţă), reprezintă o pondere medie de 54% din activitatea totală derulată în perioada 2010-2013. Procentele anuale au variat între 40% (2013) şi 65% (2010) în cursul perioadei analizate.

Extinderile şi noile intrări pe piaţă - sursele principale ale "cererii sănătoase" - au contribuit cu un volum cuprins între 40.000-70.000 metri pătraţi la volumul anual al tranzacţiilor, înregistrând o pondere medie anuală de 30% din cererea totală a celor patru ani.

Segmentul IT&C a fost principalul motor al "cererii sănătoase" din piaţa de birouri (42% din totalul de tranzacţiilor de extindere). Companiile active în acest sector au preferat trei zone, respectiv Dimitrie-Pompeiu, Victoriei şi Barbu Vacărescu-Floreasca.

Sectorul financiar a contribuit cu alte 14% la volumul total al extinderilor din perioada analizată. După ce a cunoscut una dintre cele mai bune evoluţii înainte de criza financiară, volumul de spaţii ocupate de companiile financiare a continuat să crească înclusiv în anul 2010, dar a evoluat modest în următorii trei ani.

Companiile din domeniile energetic şi industrial se află însă într-o continuă creştere, atingând un volum cumulat al extinderilor de 8.000 metri pătraţi în 2013.

Zonele preferate de companiile nou intrate pe piaţă sau de cele interesate de extinderea spaţiului curent au fost Dimitrie Pompeiu, Victoriei şi Floreasca–Barbu Vacarescu.

"Pieţele mature sunt caracterizate de o pondere mică a extinderilor şi noilor intrări în totalul activităţii de închiriere de spaţii de birouri, în timp ce relocările şi renegocierile tind să aibă o cotă mai mare. În pieţele emergente, însă, cum este şi cazul Bucureştiului, o pondere crescută a tranzacţiilor de închiriere realizate de companii nou-intrate pe piaţă sau care îşi extend spaţiul curent este considerată a fi sănătoasă, având în vedere faptul că acest tip de tranzacţii sunt responsabile pentru absorbţia stocului curent de birouri şi generează noi oportunităţi de dezvoltare imobiliară", se menţionează în comunicat.

Autorii studiului apreciază că cererea sănătoasă acţionează drept barometrul economiei locale, trendul său ascendent fiind un indicator al activităţii crescute din partea companiilor care operează în România şi al interesului ridicat pentru piaţa locală din partea companiilor internaţionale.

"În discuţiile cu clienţii nostri întâlnim frecvent întrebarea referitoare la cererea sănătoasă şi diferenţierea sa de volumul total al tranzacţiilor de închiriere, de aceea este esenţial să subliniem evoluţia pozitivă a noilor intrări şi a extinderilor pe piaţa de birouri din Bucureşti. Având în vedere estimările de creştere a economiei locale în următorii ani, ne aşteptăm ca trendul ascendent al pieţei de birouri să fie generat de companii care fie se extend, fie îşi fac intrarea pe piaţa din Bucureşti", a declarat Oana Sîrbu, associate în departamentul de birouri al Colliers International.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici